Propaganda a futballon keresztül

Propaganda a futballon keresztül
10/21

2020. október 21. 18:00

ELTE BTK Ifjúsági épület III/1. (1088 Budapest, Múzeum körút 4.)

10/21

2020. október 21. 18:00 -

ELTE BTK Ifjúsági épület III/1. (1088 Budapest, Múzeum körút 4.)


A Pesti Bölcsész Akadémia új évadában Tabi Norbert tart négyalkalmas kurzust, melynek témája a futball, a társadalom és a politika kapcsolata Magyarországon, a Rákosi-rendszerben.

A kurzuson fény derül arra, hogy mi vezetett a futball páratlan népszerűségéhez, mi volt az oka annak, hogy az ’50-es évek elején szinte minden fiúgyerek Puskás Öcsi és Kocsis Sanyi akart lenni, de az előadó körbejárja azt is, hogyan alakította át a rezsim a sportegyesületi rendszert, miként lett az FTC-ből Kinizsiként számkivetett egyesület, és hogy hogyan tették Farkas Mihály honvédelmi miniszter vezetésével a korábbi Kispesti AC-t Budapesti Honvéd néven a világ talán legerősebb futballcsapatává.

A harmadik órán az érdeklődők megtudhatják, hogy a kommunista párt milyen sokféle propagandát folytatott a labdarúgáson keresztül: a világraszóló sikerek révén „diadal a kapitalista világrend felett”, tervgazdasági ösztönzés, élsportoló-élmunkás analógia, valamint ellenségkép-gyártás – mindezekhez végső soron „Futbólia katonái”, azaz a labdarúgók szállították az „alapanyagot”. Szó lesz a legendás „Aranycsapat” mint szimbólum történetéről is, melynek tagjai szándékukon kívül váltak a propagandagépezet csúcstermékévé és az ’50-es évek stadionépítései hullámáról és a Népstadion átadásáról is.

Tabi Norbert az ELTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola Modern Magyarország programjának harmadéves doktorandusza, disszertációját az „FTC sportegyesület társadalmi és politikai szerepe a Rákosi- és a korai Kádár-rendszerben” címmel írja.

Regisztrációköteles rendezvény. A részvételi szándékot az akademia.btk@gmail.com címen lehet jelezni.

Facebook