Posztolj egy orosz verset! Akció az orosz nyelv napján

2019.06.19.
Posztolj egy orosz verset! Akció az orosz nyelv napján
Június 6-a az orosz nyelv napja, melyet idén is méltóképpen ünnepelt a Ruszisztikai Központ. A tavalyi gerillaakció sikerén felbuzdulva ismét verseket posztoltak a Központ munkatársai, oktatói és sok más érdeklődő: épületekben, köztereken vagy akár a természetben elhelyezett orosz versekkel emlékeztek meg Alekszandr Puskin születésnapjáról.

A legtöbb vers a BTK épületeiben jelent meg, de másik egyetemet, a CEU-t is feldíszítették költészettel. Budapest mellett Győrben, Bicskén, Pomázon és Csömörön is „kihajtottak a versek”. Sőt, idén nem csupán hazánkban posztoltunk költeményeket, hanem külföldre, Párizsba (Hetényi Zsuzsa tanárnő jóvoltából) és Alsó-Ausztriába is eljutott az akció.

A legkorábbi vers Puskin 1834-es Elég, pajtás, elég! című melankolikus költeménye volt. A Trefort-kertben álló nyírfára Nyikolaj Ogarjov Úton című alkotása került, a műben az út mentén álló nyírfák apropóján. A legnehezebben értelmezhető költemény Velimir Hlebnyikov Bóbeóbija volt, a legfrissebb pedig Vlagyimir Viszockij Kezdetben vala a Bánat s Vágy Igéje kezdetű verse 1974-ből. Az akció során elszórt 140 évnyi orosz verstermést nem csupán az utcán, hanem térképen is meg lehet tekinteni. A mozgalmas nap zárásaként a születésnapos Puskin két drámája (A fukar lovag és Mozart és Salieri) színházi adaptációjának vetítését nézhették meg az érdeklődők a Ruszisztikai Kabinetben.

Szerző: Mészáros Zsófia

Forrás: russtudies.hu