Pénzgyűjteményi újdonságok

2019.06.18.
Pénzgyűjteményi újdonságok
A 2018 őszén megrendezett Fiatal Numizmaták Konferenciáján elhangzott előadásokat tartalmazó tudományos kötetet mutatták be június 12-én Történeti Intézet Szekfű Gyula Könyvtárában.

A  „Numophylacium Novum”, azaz pénzgyűjteményi újdonságok című kiadvány átfogó képet nyújt a numizmatika történelméről az ókortól az újkorig, a hazai előadók mellett pedig Ausztriából, Bulgáriából, Lengyelországból, Németországból és Romániából érkezett kutatók eredményeit is ismerteti.

A Gyöngyössy Márton régész, egyetemi docens által szerkesztett kötetet Dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára mutatta be. Az államtitkár beszédében kiemelte, hogy a tematikus megnyilatkozási felület elősegíti a pályájuk elején járó kutatók szakmai fejlődését és lehetőséget teremt számukra, hogy széles körben is ismertté válhassanak.

A numizmatika, azaz a pénzzel és érmékkel foglalkozó történeti segédtudomány egyre több laikus érdeklődését is felkelti, a több szakterületet magába foglaló tudományág kapcsán számos kiállítás és tárlat várja az érdeklődőket. Az államtitkár hangsúlyozta,  fontosnak tartja, hogy a numizmatika szakmai képviselői mellett egyre többen érdeklődnek régi érméink és pénzeink története iránt, a különböző módszerek (például a címertan és a régi feliratok tanulmányozása) együttes alkalmazása révén elkészült kutatások pedig történelmünk fontos gazdaságpolitikai időszakaiban nyújtanak betekintést.

A kiadvány PDF-ben

 

A kötet elkészítését az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

Forrás: kormany.hu