Pecséthengerekből épül adatbázis

2020.06.19.
Pecséthengerekből épül adatbázis
Niederreiter Zoltán, az Assziriológiai és Hebraisztikai Tanszék adjunktusának projektje nyert támogatást az idei Lendület-pályázaton.

A kutató fő célkitűzése egy mintegy 5500 pecséthengert tartalmazó elektronikus adatbázis elkészítése az Újasszír, Újbabilóni és Akhaimenida Birodalom korára (i. e. 1000–300) keltezett pecséthengerek összegyűjtése és osztályozása után. Kutatócsoportjának feladata a pecséthengereket feliratainak vizsgálata, melyek alapján be tudják őket vonni a történeti, vallástörténeti, kulturális vagy filológiai aspektusból végzett kutatásokba.

További terveik között szerepel a a Szépművészeti Múzeum, a Bibliothèque National de France és három amerikai gyűjtemény pecséthengereinek kiadása, melyek annak a megközelítőleg 250 publikálatlan pecséthengernek a felét adják, amelyeket a világ több mint 20 múzeumában tanulmányoztak és dokumentáltak a magyar szakemberek.  A tárgyak egy részét francia (Achéménet, SESPOA) és amerikai (Yale University) kutatócsoportokkal közösen kívánják feldolgozni. A projekt főbb eredményeit a Szépművészeti Múzeum időszaki kiállításán mutatják majd be.

Niederreiter Zoltán asszíriológus, régész, történész, az Ókortudományi Intézet Assziriológiai és Hebraisztikai Tanszékének adjunktusa. Fő kutatási területei az újasszír történelem; az ókori Elő-Ázsia művészete (gliptika és szobrászat); az ókori Mezopotámia képi világa és irodalma.

Forrás: mta.hu