Párduc márványlapon

Párduc márványlapon
11/26

2019. november 26. 18:00 - 19:00

Libri Nyugati tér Könyvesbolt (1066 Budapest, Nyugati tér 1.)

11/26

2019. november 26. 18:00 - 19:00

Libri Nyugati tér Könyvesbolt (1066 Budapest, Nyugati tér 1.)


A Jelenkor Kiadó gondozásában jelent meg Kutasy Mercédesz (BTK Spanyol Tanszék, Latin-Amerika Kutatóközpont) Párduc márványlapon. Barangolások a latin-amerikai irodalom és művészet határterületein című kötete, melyet november 26-án a Nyugati téri Libri Könyvesboltban mutatnak be. Az eseményen köszöntőt mond Maximiliano Gregorio-Cernadas, az Argentin Köztársaság magyarországi nagykövete, a szerzővel Sárközy Bence, a Jelenkor Kiadó igazgatója beszélget.

Kutasy Mercédesz: Párduc márványlapon. Barangolások a latin-amerikai irodalom és művészet határterületein

Hogyan lehet – ha lehet – kijutni Borges labirintusaiból és börtöneiből? Miért ír le Bolaño száznál is több, egymásra kísértetiesen hasonlító gyilkosságot? Milyen trükkökkel éri el Cortázar, hogy olvasója úgy érezze, a szöveg világa és saját valósága között nincs már éles határ?

Kutasy Mercédesz merész és sokszínű elemzései nem csupán a nálunk is népszerű latin-amerikai írók munkásságába vezetik be az olvasót, de olyan európai és magyar alkotók világába is elkalauzolják, mint Duchamp, Malevics vagy Kassák Lajos. A szerző nem csak térben, időben is nagy távot jár be: a legfrissebb kortárs performanszoktól a 20. század klasszikussá vált irodalmi szövegein át egészen a mexikói barokk apácaportrékig tekint vissza. Könyve „gondolati térkép, metairodalmi bédekker egy lehetséges, ám semmiképp sem kizárólagos Latin-Amerika felfedezéséhez”.

Forrás: libri.hu