Pálosi Ildikó

2019.09.09.
Pálosi Ildikó

Résztvevő neve: Pálosi Ildikó

Résztvevő intézete, tanszéke: Szláv és Balti Filológiai Intézet, Orosz Nyelvi és Irodalmi Tanszék

Konferencia címe: POLYSLAV-XXIII

Helyszíne: Blagoevradban, Bulgária

Időpontja: 2019. szeptember 9-11.

A „POLYSLAV-XXIII” című szlavisztikai nyelvészeti konferencia 2019. szeptember 9-11. között került megrendezésre Blagoevradban (Bulgária) a Neofit Rilski Dél-Nyugati Egyetemen. A konferencia hivatalos nyelve minden szláv nyelv, az angol és a német volt. Tematikáját illetően a nyelvészet kiemelt helyet kapott a programban, de emellett néhány szláv irodalomtudományi és kultúrtörténeti előadás is elhangzott.

A tudományos találkozón kb. 50-en vettek részt Csehországból, Szlovéniából, Szerbiából, Lengyelországból, Oroszországból, Németországból, Japánból, Magyarországról és, természetesen, Bulgáriából. Magyarországot, ill. az ELTÉ-t Janurik Szabolcs és jómagam képviseltük. Előadásom megtartására a konferencia első napján került sor, ezzel egyidejűleg szekcióvezetői funkciót is betöltöttem. „Az idő és a mennyiség kicsinyítésének szemantikai kereszteződései” című előadásomat orosz nyelven tartottam és számos értékes megjegyzést és érdekes kérdést kaptam utána. A megjegyzések egy részét beépítem tanulmányomba, amelyet az előadás alapján fogok írni.

A konferencia szervezői az utolsó délutánra autóbuszos kirándulást is szerveztek a Rilai kolostorba, amely lélekemelő befejezése volt a több napos tudományos munkának. Blagoevradi tartózkodásom külön értékének tartom, hogy korábbi szakmai kapcsolataim erősítése mellett sikerült új ismeretségekre is szert tennem, melyeket az ELTE, ill. azon belül a Szláv és Balti Filológiai Intézet javára is fordíthatok. Például a házigazdák mellett a Lodz-i Egyetem munkatársai is jelezték szándékukat, hogy szeretnének Erasmus-szerződést kötni velünk: Az orosz kollégák pedig közös projektek megvalósítására ösztönöztek.

A „POLYSLAV” szlavista nyelvészeti konferenciát minden évben más-más városban, más-más egyetemen rendezik meg. Néhány évvel ezelőtt, a „POLYSLAV-XVIII” konferenciának intézetünk adott otthont. Az előadásokat minden évben publikálják a „Beiträge der Europäischen Slavistischen Linguistik” kötetsorozatban, melyet szerepel a Web of Science listáján.