Orosz nyelv- és irodalomtudományi szakmai napok

Az Orosz Nyelvi és Irodalmi Tanszék meghívására az ELTE-re látogatott Jelena Petruhina, a Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetem professzora. A 2017. február 21-én tartott a „Вопросы аспектуальности в славянских языках” című műhelybeszélgetés keretében a professzor asszony „Семантика вида и фазисно-временных способов действия в русском и чешском языках” címmel tartott nyitóelőadást. Ehhez kapcsolódóan Pátrovics Péter, a Lengyel Filológiai Tanszék docense „Категория вида в польском языке” címmel, valamint Pálosi Ildikó, az Orosz Nyelvi és Irodalmi Tanszék adjunktusa Соотношения категории вида и способов глагольного действия в русском языке” címmel tartott korreferátumot. A műhelybeszélgetést Jászay László, az Orosz Nyelvi és Irodalmi Tanszék professzora vezette.

Jelena Petruhina 2017. február 22-én az orosz szóképzés aktuális tendenciáiról szóló kerekasztal-beszélgetésen „Динамика синхронного словообразования в русском языке” címmel tartott vitaindító előadást. Mindkét rendezvényt élénk vita követte, melyben részt vettek az Orosz Tanszék MA-hallgatói és nyelvész munkatársai (Fábián Krisztina, Hegedűs Iván, Janurik Szabolcs, Palágyi Angela, Palásti Katalin, Pálosi Ildikó és Varga Éva Katalin). A kerekasztal-beszélgetés után a résztvevőknek lehetőségük nyílt a vendégelőadóval történő konzultációra is az aspektológia, a szóképzés és a kognitív nyelvészet témakörében.

A két esemény a Tanszék által útjára indított nemzetközi orosz nyelv- és irodalomtudományi műhelybeszélgetés-sorozat második rendezvénye volt. A projekt előző rendezvénysorozatát 2016 novemberében Natalija Grjakalova professzor, az Orosz Tudományos Akadémia Orosz Irodalmi Intézete (Puskinszkij Dom, Szentpétervár) tudományos főmunkatársa irodalomtudományi előadásai és a hozzájuk kapcsolódó műhelybeszélgetések alkották. 

2017.03.01.