Örökségvédelem és kapcsolatépítés Kínában

2019.10.28.
Örökségvédelem és kapcsolatépítés Kínában
2019. október 12-14. között nemzetközi konferenciát rendezett az egyik legjelentősebb kínai tartomány, Senhszi fővárosában, Hszianban (Xi’an) az Északnyugati Műegyetem Kulturális Örökség Intézete (NPU Institute of Culture and Heritage), amelyre az ELTE BTK két professzorát, Sonkoly Gábor dékánt és Csorba Lászlót is meghívták.

Az „Egy övezet, egy út” kezdeményezés örökségvédelmi programjainak keretébe tartozó rendezvényen (The 2nd Academic Symposium „The Belt and Road” Cultural Heritage Global Alliance [BRCHGA] and The 5th Cultural Heritage Interdisciplinary Advanced Forum) a házigazda kínaiak és a magyarok mellett olasz, lengyel és mongol tanárkollégák is résztvettek. Sonkoly Gábor egyetemi tanár a „történeti városi táj” örökségvédelmi fogalmának, gondolatvilágának fejlődéstörténetét mutatta be, míg Csorba László egyetemi tanár a megelőző régészeti feltárások során fölmerülő kulturális örökségvédelmi kérdéseket tekintette át.

A konferencia résztvevői meglátogatták a világhírű agyaghadsereg lelőhelyén (Lintung kerület) működő restaurátor-műhelyeket is, és megismerkedtek az ott folyó értékes konzerváló-rekonstrukciós-állományvédelmi munka néhány fontos részletével.

A kínai partnerekkel folytatott megbeszéléseken mindkét fél kifejezte szándékát a kapcsolatok további bővítésére, az ELTE BTK részéről ezzel is gazdagítva a Történeti Intézetben zajló kulturális örökségvédelmi oktatás nemzetközi kapcsolatrendszerét.