Ókori mitológia a hetvenes évek progresszív rockzenéjében

Ókori mitológia a hetvenes évek progresszív rockzenéjében
05/18

2023. május 18. 16:00 - 17:30

ELTE BTK Kerényi terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F)

05/18

2023. május 18. 16:00 - 17:30

ELTE BTK Kerényi terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F)


Irsay-Nagy Balázs és Rung Ádám közös előadásával folytatódik az Ókortudományi Intézet sorozata.

A hatvanas évek végi Londonban a pszichedelikus kor zenei irányzataiból lassan egy új műfaj bontakozott ki, amely a hagyományos dalforma meghaladásában és a 19–20. századi komolyzene elemeinek beépítésében látta meg lehetőséget a rockzene továbbfejlesztésére. A mikrobarázdás nagylemez kereteit nagyívű kompozíciókkal kitöltő progresszív rock a hetvenes évek közepéig komoly népszerűséget ért el, akkor azonban a kritika nagy része elpártolt tőle.

Ebben az előadásban egy egyiptológus és egy klasszika-filológus végzettségű zenekedvelő hallgatja újra a Van der Graaf Generator The Boat of Millions of Years és a Genesis The Fountain of Salmacis című, ókori mitológiákra épülő dalait, arra is keresve a választ, hogy hol lehet a helye a 21. század kultúrájában ennek a tömegkultúrába gyakran túl elitistának, a magaskultúrába viszont mégsem eléggé kifinomultnak tartott zenei nyelvnek.

Az Ókortudományi Intézet tavaszi előadás-sorozatában az érdeklődők olyan előadásokat hallgathatnak meg, melyek az ókor történetének vagy kultúrájának megjelenéséről szólnak napjaink vagy esetleg korábbi időszakok populáris kultúrájában. Az előadások hossza 60–70 perc, melyet kérdések követnek.

Facebook

Borítókép: Van der Graaf Generator