Nyelvjárásgyűjtés Horvátországban

2019.07.07.
Nyelvjárásgyűjtés Horvátországban
49. alkalommal indult útnak a Magyar Nyelvtörténeti, Szociolingvisztikai és a Dialektológiai Tanszék oktatókból és hallgatókból álló csapata, hogy dialektológiai gyűjtést végezzenek egy külhoni magyar közösségben.

Idén a horvátországi Nagypisznice, valamint a szlavóniai falvak csoportja közül  Kórógy, Szentlászló és Haraszti voltak a terepgyakorlat helyszínei. A kirándulások alkalmával a hallgatók amellett, hogy élesben is kipróbálhatják az egyetemen tanultakat, fontos emberi tapasztalatokra is szert tehetnek: a vegyes tanár-diák csoportok az adatközlések során nem csak a helyi nyelvjárásokról tudhatnak meg többet, de beleláthatnak a kisebbségek mindennapjainak szépségeibe és nehézségeibe is.

A látogatott falvakban a csapat jelentősen megfogyatkozott, főként idősekből álló helyi közösségekkel találkozott, akik készséggel beszélgettek velük szokásaikról, hagyományaikról, de szóba kerültek személyes témák és a falu története is. A délszláv háború által feldúlt területek lakóinak jellegzetes nyelvhasználata és annak feltárása izgalmas kihívás elé állította a hallgatókat, akik a dialektológiai vizsgálaton túl a falvak nevezetességeit is megismerhették. A legérdekesebb látnivaló a Nagypisznicén található, mára romos állapotba került templom falai között várta a csapatot: régi papírdobozokba rejtve számos magyar-horvát nyelvű dokumentumot tanulmányozhattak, a hivatalos papíroktól és az oklevelektől kezdve a templomi énekek lejegyzéséig.

A kirándulás fontos pontja volt a külhoni magyarság helyzetével foglalkozó intézmények megismerése: a hallgatók ellátogattak a zágrábi Magyar Intézetbe, a Zágrábi Egyetem Hungarológiai Tanszékére, de találkoztak a tengermelléki, spliti Magyar Egyesület képviselőivel és az eszéki Magyar Tanszék vezetőjével is.

A tavaszi nyelvjárásgyűjtő körút tehát ismét eredményesen zárult, a résztvevő hallgatók sok fontos tapasztalattal és hasznos tudással térhettek haza. Ahogyan Bárth János, a szervező tanszék oktatója is megfogalmazta:

„A nyelvjárásgyűjtés nem csak tudományos tapasztalatokról szól: az egyetemisták visszajelzései alapján ez az egyik legjobb alkalom az oktatókkal, hallgatótársakkal való kötetlen megismerkedésre, kapcsolatépítésre: egy életre szóló élmény.”

A cikk Lehotzky Emília beszámolója alapján készült.

Forrás: elteonline.hu

Képek: elteonline.hu