Nemzeti újraegyesítés a határok fölött

Nemzeti újraegyesítés a határok fölött
03/18

2016. március 18.

Fuga, Budapesti Építészeti Központ

03/18

2016. március 18. -

Fuga, Budapesti Építészeti Központ


A Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet Conflict Zone c. kihelyezett programjának „B” hetek sorozatának – Magyarok idegenben – magyarok Trianon és Európa határain belül – harmadik előadására kerül sor március 18-án, pénteken.

 

Ez alkalommal a két egymást követő előadás ki fog térni a határon túli nemzetegyesítés gondolatára az 1990 utáni magyar politikában, az állampolgársági vitákra, állampolgárság és identitás-felfogás kapcsolatára. Valamint szó lesz az Erdély-autenticitás játszmáiról, az erdélyiesség stilizálásáról, népiesítéséről, valamint politikai eszközzé tételéről.

Előadók: Dr. Pogonyi Szabolcs, Dr. Vincze Kata Zsófia


DR. POGONYI SZABOLCS

A Közép-európai Egyetem Nationalism Studies Programjának oktatója. Kutatási területei a normatív igazságosságelméletek és az összehasonlító állampolgárság-tanulmányok. A Közösségelvűség és politikai liberalizmus című, magyar nyelven megjelent monográfia és számos angol nyelvű tanulmány szerzője. Tudományos munkássága mellett 2005 óta egyik szerkesztője a nemzetközi közéleti, politikai lapokat szemléző Metazin.hu-nak.

DR. VINCZE KATA ZSÓFIA

Jelenleg az ELTE Néprajzi Intézetének oktatója. Tanulmányait Kolozsváron, Budapesten, Izraelben és Bostonban folytatta. 2005-ben szerzett doktori fokozatot. Publikációi etnológia, irodalomelmélet, középkori egyháztörténet és zsidó tudományok témakörben jelentek meg. Önálló kötetei Tradíció, emlékezés, értelmezés (MTA 2002), "Visszatérők" a zsidó valláshoz (L'Harmattan Kiadó, 2009). Szakterülete a 1989 utáni európai zsidóság.

 

Facebook esemény

Időpont: 2016. március 18. 18:00

Helyszín: FUGA, Budapesti Építészeti Központ (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.)