Négy nap az ókor bűvöletében

2022.07.11.
Négy nap az ókor bűvöletében
Sikerrel zajlott le az első Propylaia, az ELTE BTK Ókortudományi Intézet és a Palladion Műhely által közösen szervezett nyári tábor. A négynapos rendezvény során a résztvevő diákok beszélgetések, workshopok és játékos feladatok útján ismerkedhettek meg az ókor kutatásának különféle lehetőségeivel.

A bemutatkozást és a campuson zajló akadályversenyt követően hétfőn az egyiptológia jutott főszerephez, a thébai ásatásoktól egészen a papirusztöredékek rekonstruálásáig. Másnap a Latin és Görög Tanszék oktatói szövegolvasások útján mutattak rá, hogyan reflektáltak az ókoriak a saját múltjuk felfedezésére, délután pedig a pergamenlaprétegek, a szójátékok és a vázaképábrázolások felfejtésével ismerkedhettek meg a diákok.

Szerdán a vízözön-történetek és a Gilgames-eposz kínált bevezetést az assziriológia világába, a Vallástudományi Tanszéken folyó munkába a Pray-kódex olvasásán keresztül nyerhettek betekintést a diákok, a csütörtök délelőtt pedig az ókori Izraelről és a Bar-Koch-Ba-lázadásról (valamint a sékelkészítésről) szólt. A program a felfedezett műtárgyak útjáról szóló rendkívül színes és izgalmas pódiumbeszélgetéssel zárult, amelyet az Elgin-márványok aktuális esettanulmánya készített elő.

A négy nap során – a kánikula ellenére – a lelkes és érdeklődő résztvevők csoportos és egyéni munka formájában kerülhettek közelebb az ókor világához. A foglalkozások helyszínét az öt tanszék termei és könyvtárai adták, így az egyetem kapujához érkező diákok nem csupán egymással és az oktatókkal ismerkedtek meg, hanem a campuson is hamar otthonosan érezhették magukat. Az ebéd- és frissítő szünetek pedig nyitott, jó hangulatú párbeszédektől és kacagástól voltak hangosak.


A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

I. Propylaia Nyári Tábor

I. Propylaia Nyári Tábor

0

/

0

0

/

0