Négy kari kutatócsoportot támogat az MTA

A Magyar Tudományos Akadémia által támogatott egyetemi kutatócsoportok létrehozására 2016-ban kiírt pályázat eredményeként 2017. július 1-től 82 kutatócsoport kezdheti meg ötéves működését 2,06 milliárd forintos költségvetési támogatással. Az ELTE-ről 20 pályázatot választottak az MTA bírálói, négyet a Bölcsészettudományi Karról, tizenhatot pedig a Természettudományi Karról: nyolc új csoport alakulhat, a már működő kutatócsoportok közül pedig tizenkettő nyert ismét támogatást.

A 2017. július 1. és 2022. június 30. közötti támogatási időszakra vonatkozó pályázati felhívásra összesen 129 pályázat érkezett be, a pályázók 54 jelenleg is működő kutatócsoport folytatására és 75 új kutatócsoport alapítására nyújtottak be kérelmet közel 6 milliárd forint támogatási igénnyel.

A pályázatokat két-két anonim szakmai bíráló megadott szempontok szerint pontszámmal és szöveges indoklással értékelte. A bírálati szakaszt követően az MTA elnöke által felkért 27 tagú zsűri tudományterületenként rangsorolta a pályázatokat, illetve javaslatot tett a támogatandó csoportokra. A zsűri alapelve volt, hogy javaslatának kialakításakor előnyben részesítse azt a pályázatot, amelyet az elmúlt öt évben nemzetközi szinten is kimagasló eredményeket elérő, iskolateremtő egyéniségű kutató nyújtott be, és a benyújtott kutatási téma nem mutat párhuzamosságot az akadémiai kutatóintézetekben végzett munkával.

A zsűri javaslata alapján meghozott MTA-elnöki döntés értelmében július 1-től 15 egyetemen és 4 közgyűjteményben összesen 82 kutatócsoport kezdheti meg ötéves munkáját, köztük 30 a matematikai és természettudományok területén, 30 az élettudományok területén, illetve 22 a bölcsészet- és társadalomtudományok területén. A 2013. évben indult 15 kutatócsoporttal együtt így július 1-jétől 97-re nő az MTA által támogatott egyetemi kutatócsoportok száma.

Egyetemünkön eddig 24 MTA-ELTE kutatócsoport működött, a most nyertes pályázatokkal a támogatott kutatócsoportok száma 34, ez az összes kutatócsoport egyharmada.

A 2016-ban kiírt pályázatban támogatást nyert kari kutatócsoportok:

  • Borhy László: Késő vaskori telep- és temetőkutatás, késő- kelta urbanizáció és római kori városfejlődés, iparrégészet, keramológia, ékszerek és viselet, történeti és társadalmi változások, epigráfia
  • Hamar Imre: Vallások és kultúrák kölcsönhatása a Selyemút mentén (újonnan alakult)
  • Szovák Kornél: Középkori latin szótár, Janus Pannonius szövegkiadás, középkori forráskiadás (PPKE BTK+ELTE BTK)
  • Takács Imre: A középkori magyar építészeti emlékek formatani és ornamentális emlékanyaga, felmérés, dokumentáció, publikáció (újonnan alakult)

Forrás: elte.hu

2017.03.08.