Néderlandisztika a Könyvfesztiválon

Néderlandisztika a Könyvfesztiválon
09/28 - 10/01

2023. szeptember 28. - 2023. október 01.

Millenáris Park (1024 Budapest, Kis Rókus utca 16-20.)

09/28 - 10/01

2023. szeptember 28. - 2023. október 01.

Millenáris Park (1024 Budapest, Kis Rókus utca 16-20.)


Számos programmal készül a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra az ELTE Néderlandisztikai Tanszéke.

Ha országunkban holland irodalomról van szó, akkor ott a magyarországi néderlandistákkal is biztosan találkozhatunk, nem meglepő, hogy az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál programsorozatában is aktívan részt vesznek.

Az ELTE Néderlandisztikai Tanszékeinek oktatóival és hallgatóival többféle minőségben is találkozhatunk a fesztibál alatt: mint moderátorok, meghívott szakértők, műfordítók, társszervezők és segítők. A szeptember 28. és október 1. között megrendezésre kerülő 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál idei díszvendége ugyanis idén Hollandia.

Egy kis ízelítő a programból:

  • A standnál és a hozzá kapcsolódó Szabó Magda teremben, valamint az Európa Pontban (Lövőház u. 35.) könyvbemutatók és beszélgetések lesznek a holland szerzőkkel, magyar szakértők, többek között Gera Judit, Réthelyi Orsolya, Nagy Roland és Varga Orsolya, Gracza Krisztina részvételével.
  • A helyszínen a 2021-es a Budapesti Történeti Múzeumban (BTM) Réthelyi Orsolya és Perényi Roland kurátori munkájával rendezett Gyermekvonat kiállítás tablóiból láthatunk bemutatót.
  • A fesztivál kezdetére megjelenik a Műút irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat holland különszáma, benne friss próza- és versfordításokkal, recenziókkal és holland képzőművészeti alkotásokkal. Ennek szerkesztésében és a műfordításban is részt vettek a tanszék oktatói. Külön öröm, hogy a hallgatóknak, a jövő műfordítóinak szervezett műfordítói műhely legjobb fordításai is bekerültek a folyóiratba. A hallgatóink más praktikus feladatokban is segítenek, például a holland szerzőkkel készült filmes interjúk feliratozásában, a tolmácsolásban, a holland stand berendezésében.
  • A Pagony Kiadó által szervezett holland programsorozatban is sokféleképpen rész vesznek, erről itt olvasható további információ.

Hollandia és Magyarország kulturális kötődése a 16. századra nyúlik vissza, az első Magyarországon kapható könyvek közül sok holland nyomdából származik. A jelenlegi irodalmi együttműködés ugyanilyen erős. A magyar nyelvre fordított holland címek (szépirodalom és tényirodalom egyaránt) száma regionális összehasonlításban is kiemelkedő, és a Hollandiában megjelent magyar művek mennyisége is lenyűgöző - innen a budapesti holland programsorozat szlogenje: Könyvek tengerén.

A részletes programfüzet itt érhető el.