Nagy sikerrel zárult a Koreai Tanszék rendezvénye

2015. október 28-án nagyszabású rendezvényre került sor a Koreai Tanszéken. A megjelent vendégeket és hallgatókat Dr. Boros Gábor, a Bölcsészettudományi Kar dékánhelyettese, Őex. Yim Geun-hyung, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete, valamint Dr. Chang Hosung, a Dankook Egyetem rektora köszöntötte.

A délelőtti órákban a Koreai-félsziget felszabadulásának és megosztásának 70. évfordulójára emlékező szimpózium zajlott le, amelynek első előadását Osváth Gábor koreanista tartotta. Osváth tanár úr előadásából megtudhattuk, hogy a japán gyarmati uralom emléke miként jelenik meg a koreai irodalmi alkotásokban. Ehhez a témához kapcsolódott Németh Nikoletta másodéves mesterszakos hallgató előadása is, aki arról beszélt, hogy a félsziget megosztottsága milyen hatást gyakorolt a koreai irodalmárokra. Hanó Renáta másodéves mesterszakos hallgató a félszigetet kettéválasztó 38. szélességi fokról, Nguyen Krisztina pedig a koreai és a vietnami megosztottság párhuzamairól tartott előadást. 

A szimpózium további részében Dr. Csoma Mózes tanszékvezető Magyarország és a Koreai-félsziget 1945 és 1950 közötti kapcsolatairól beszélt, majd Dr. Chang Dusik vendégprofesszor tartott előadást a dél-koreai modernizáció két ikonikus alakjáról: Lee Byung-chulról, a Samsung vállalatcsoport alapítójáról és Chung Ju-youngról, a Hyundai cégcsoport alapító elnökéről. Ehhez a témához, a dél-koreai modernizáció kérdésköréhez kapcsolódott Dr. Yu Seung vendégprofesszor záró prezentációja is. Az előadások anyaga a Koreai Kulturális Központ támogatásával könyvalakban is megjelent.

A délutáni órákban került sor a Dankook Egyetem támogatásával zajló koreai szónokversenyre, amelyen a hét legjobb beszéd került díjazásra. Az első helyezett Németh Nikoletta, a koreanisztika mesterszak hallgatója, a második helyezett Szabó Flóra, a koreai alapképzés hallgatója lett. Teljesítményük elismeréseképpen a Dankook Egyetem rektora mindkettőjüket meghívta az egyetem 2016-os nyári programjára.

2015.10.30.