”MTMT Minősített folyóirat” címet nyert három ELTE BTK-s folyóirat

2023.01.20.
”MTMT Minősített folyóirat” címet nyert három ELTE BTK-s folyóirat
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem karai közül elsőként a Bölcsészettudományi Kar folyóiratai közül értek el ilyen minősítést.

Az MTMT (Magyar Tudományos Művek Tára - nemzeti tudományos bibliográfia) Repozitóriumminősítő Szakbizottsága a benyújtott minősítési kérelmek alapján tanúsítványt adott ki három ELTE Bölcsészettudományi Karhoz kötődő tudományos online folyóiratnak:

Ez az elismerés mind az egyetemen belül, mind országosan is kiemelkedőnek számít.

Jelenleg, csak tizennégy tudományos folyóirat rendelkezik ilyen minősítéssel, melyek közül három az ELTE Bölcsészettudományi Karhoz kötődik. 

A minősítési protokoll online adatbázis alapú szoftverben (is) közreadott, open access (nyílt hozzáférésű), ill. késleltetett open access publikációs modell szerint megjelenő folyóiratok publikálási gyakorlatának minősítésére szolgál. Az eljárás során vizsgálják a folyóirat minőség-ellenőrzési folyamatát (peer review), valamint a potenciális szerzők és olvasók tájékoztatásának gyakorlatát. A minősítés célja, hogy támogassa a szerkesztőségek munkáját, elősegítse a hazai webes folyóiratok egységes működésének kialakítását, ami biztosítja a cikkek bibliográfiai adatainak MTMT-be való gépi adatfeltöltését is.

Az elismerés köszönhető a Lejana, a RussianStudies.hu és a Távol-Keleti Tanulmányok szerkesztőbizottságának kiemelkedő és kitartó szakmai munkájának, a szerzők tudományos kutatásainak, az ELTE Bölcsészettudományi Karhoz kötődő folyóiratok erősítéséért, presztízsének és láthatóságának növeléséért felelős BTK kari koordinátor Markó-Markechné Zelei Edit támogatásának, illetve az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár Oktatás- és Kutatástámogatási Osztály közreműködésének.

Szívből gratulálunk a minősített folyóiratok szerkesztő bizottságának, valamint a folyóiratokban publikált szerzőknek és kívánunk további sikereket a tudományos munkásságukban!

Forrás:
Minősített folyóiratok
Repozitóriumminősítő Szakbizottság
Webes tudományos folyóiratok MTMT minősítése