Modern, diplomás nő a Horthy-korban

Modern, diplomás nő a Horthy-korban
10/26

2017. október 26. 18:00

ELTE BTK Kari tanácsterem (1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8., A ép., fszt.)

10/26

2017. október 26. 18:00 -

ELTE BTK Kari tanácsterem (1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8., A ép., fszt.)


Papp Barbara és Sipos Balázs Modern, diplomás nő a Horthy-korban című kötetének bemutatóját 2017. október 26-án tartják az ELTE Bölcsészettudományi Karán.

A könyv hősei aktív, cselekvő, azaz „modern” nők, akik olykor tiltások, nehézségek ellenére értek el sikert egy olyan korban, amikor a társadalmi modernizáció lelassult, és amely erősen a férfiaknak kedvezett, inkább az ő érvényesülésüket segítette. A szerzők megközelítésében a hangsúly azonban nem annyira az állam és a kormányok törekvéseire helyeződik, noha Klebelsberg Kunó és Hóman Bálint eltérő „nőpolitikáját” is bemutatják. Inkább arra hívják fel a figyelmet, hogy a feministákon és a tömegkultúra normái szerint élő nőkön kívül a konzervatív világnézetű nők egyre nagyobb csoportjai akartak emancipálódni, a férfiakéval egyenlő jogokat kivívni egy keresztény-nemzetinek nevezett időszakban. E „konzervatív feminista” és más felfogású nők között ügyvédtől az állatorvosig, újságírótól a gyógyszerészig és filozófustól az országgyűlési képviselőig sok elfeledett nő található.

A kötet a Horthy-kor nőtörténetének keresztmetszetét adja.

Vizsgálja az első világháború hatásait az emancipáció folyamatában, és részletesen tárgyalja a „jó” és a „rossz” nőről a korszakban zajló heves vitákat,

amelyekben ilyen kérdések vetődtek fel: milyen a nőies nő? Vajon elveszíti-e nőiességét a nő, ha egyetemre jár? Képes-e egyáltalán egy fiatal lány egyetemen tanulni, azaz elég okos-e egy nő ahhoz, hogy orvosnak vagy akár tudósnak álljon?

A könyv alapos áttekintést nyújt a nők közép- és felsőfokú oktatásának helyzetéről, az értelmiségi nők munkavállalásának tendenciáiról és a nők nyilvánosságban – egyesületek, média, politika – egyre erőteljesebb megjelenéséről.

A kötetet Fábri Anna, a Magyar Tudományos Akadémia Nőtörténeti Munkabizottságának elnöke és a két szerző mutatja be. Papp Barbara az ELTE Történeti Intézet Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszék tudományos munkatársa, Sipos Balázs pedig az ELTE Történeti Intézet docense, az egyetem Nőtörténeti Kutatóközpontjának vezetője.

Facebook

Meghívó