Mitől lesz igazán jó egy gyerekfilm?

Mitől lesz igazán jó egy gyerekfilm?
12/05

2019. december 05. 18:00 - 19:30

Főépület (1088 Budapest, Múzeum körút 6-8.)

12/05

2019. december 05. 18:00 - 19:30

Főépület (1088 Budapest, Múzeum körút 6-8.)


A Bölcsészettudományi Kar és a Magyar Nemzeti Filmalap beszélgetésén Mieke De Jong holland filmes, televíziós forgatókönyvíró tart előadást a gyerekfilm-forgatókönyvírás technikáiról.

Minden gyerek megérdemli, hogy a neki szóló filmek komolyan vegyék őt. De hogyan lesz egy jó ötletből valóban minőségi gyerekmozi? Hogyan kell úgy történetet mesélni, hogy az ne legyen gyermeteg? Hogyan lehet egy összetett karaktert úgy felépíteni, hogy a gyerekek magukra ismerjenek benne? És mitől lesz egy kicsiknek szóló történet átélhető és szórakoztató, mégis fajsúlyos? A jó gyerekkönyvek fontosságát senki sem vitatja. De mi a helyzet a jó gyerekfilmekkel? Ugyanolyan fontosak és nagy hatásúak! Az előadás úgy segít nagyon komolyan venni a gyerekfilmeket, hogy közben a szórakoztatást, az élményszerűséget is szigorúan szem előtt tartja. Szó lesz a történetek erejéről, a valódi képzelőerőről és természetesen a forgatókönyvíró felelősségéről is. Mieke de Jong forgatókönyvíró és tanácsadó a gyerekfilmírás gyakorlatáról és tapasztalatairól mesél.

Mieke De Jong Hollywoodtól Franciaországig elismert filmes és televíziós forgatókönyvíró. Lena című, 2011-es Holland filmdrámája nyitotta a Torontói Nemzetközi Filmfesztivált, Bip! című filmjét beválogatták a Berlinaléra, a 2008-as Téli háború (Winter in Wartime) pedig az Oscar-díjért versengő legjobb külföldi filmek shortlistjére is felkerült. Történeteiben rendszerint erős karaktereket látunk szokatlan helyzetekben, gyerekfilmjeit pedig a gyerekek mellett a felnőttek is kifejezetten szeretik. Forgatókönyvírást tanít a szülőhazája, Hollandia mellett Belgiumban, Brazíliában, Indiában és Finnországban, meghívásunkra első alkalommal érkezik Budapestre.

Az angol nyelvű előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Facebook