Mi történt 50 éve?

2021.05.17.
Mi történt 50 éve?
Már böngészhető az ELTE Könyvtár- és Információtudományi Intézet "mindennapiNapló" című gyűjteménye.

Az intézet mesterszakos hallgatóinak közreműködésével készült vizuális felület a Fodor András Hálózati életműkiadást és a naplófeldolgozásokhoz kapcsolódó, az informatikus könyvtáros és a kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatók által évek óta készített kronológiai háttérgyűjtéseket köti össze.

A különböző nézetekben megjeleníthető, szűrhető és kereshető gyűjtemény 1945-től 1979 végéig 420 hónapról közöl – változó kidolgozottsággal – adatokat: a hónap eseményeinek szöveges összefoglalását, korabeli irodalmi lapok tartalomjegyzékét, kronológiai adatsort, vizuális illusztrációkat, valamint korabeli Fortepan képet, a hónap eseményeit összefoglaló brosúrát, egy-egy jelenséghez kapcsolt infografikát. A gyűjteményt a későbbiekben mozgóképes illusztrációk is gazdagítják majd.

A 2021. tavaszi félévben már napi bejegyzések is készültek a félévszázaddal ezelőtti tavasz napjaiból: 1971 tavasza a MindennapInaplóban.

A teljes gyűjtemény különböző nézetekben tekinthető meg:

Mobil telefonon nyitólapként a navigációs oldal használatát javasoljuk, mert a fenti nézetek nem használhatóak (a 400+ bejegyzés egymás alatt, sorban jelenik meg).

A gyűjtemény az iNapló felületén található meg. Az 1999-ben létrehozott kulturális weboldalt Fodor János az ELTE BTK oktatójaként hallgatói gyakorlatok eredményeire építi. Az iNapló – a Fodor András Hálózati Életműkiadás mellett – elsősorban kisebb kulturális gyűjtemények (egy-egy kor- vagy helytörténeti értékű fényképsorozat) hálózati közreadására és kontextusának megjelenítésére vállalkozik, félévről félévre változó munkatársakkal.