Megválasztották a legjobb prezentációt

2021.01.19.
Megválasztották a legjobb prezentációt
Második alkalommal rendezte meg prezentációs kupáját az ELTE Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ.

Az országos felsőoktatási diákkupa a pandémia miatt máris megújította formáját. Az első forduló 5 perces prezentációit előre el kellett készíteni mozgóképes változatban és feltölteni a kupa tárhelyére, a versenynapon pedig a zsűri, a versenyzők és a közönség közösen megnézte a pályamunkákat a virtuális térben és kiválasztotta a továbbjutókat. A második forduló 10 perces prezentációi valós időben kerültek bemutatásra a ZOOM felületén.

A zsűri véleménye és a közönségszavazatok alapján ebben a fordulóban idén öten kaptak lehetőséget témájuk bővebb kifejtésére:

  • Csókási Annamária (ELTE): Két orosz bárd – Viszockij és Okudzsava – dalszövegeinek tipológiai összehasonlítása
  • Fiser Bence (PTE): Gorbacsov és az alkoholellenes-reformok a Szovjetunióban – kísérlet a társadalom „kijózanítására”
  • Mészáros Klaudia (ELTE): Obrazcov bábszínháza
  • Pásztor Renáta (SZTE): Az ukrán Hetmanátus a 18. században – Grigorij Tyeplov jelentése alapján
  • Vörös Karolina és Balazsin Balázs (ELTE): Kell ez nekünk? A Ё betű és sajátosságai

Az eseményt több mint 40-en kísérték figyelemmel, így a közönségszavazatoknak tényleges súlya volt. A zsűriben helyet foglalt Havas Ferenc nyelvész, professor emeritus (elnök), Gilyán György közgazdász, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, Szabó Tünde irodalmár, egyetemi docens és Fóris Ákos történész, tanársegéd.

A szakmai vélemények egybeestek a közönség értékítéletével és az első helyet egyhangúlag Vörös Karolina és Balazsin Balázs (ELTE) Kell ez nekünk? A Ё betű és sajátosságai című prezentációja nyerte el. A hallgatópáros teljesen önállóan dolgozta ki a témát. A második helyezett Pásztor Renáta (SZTE) lett Az ukrán Hetmanátus a 18. században – Grigorij Tyeplov jelentése alapján című prezentációjával, amiért különdíjban is részesült tudományos igényességéért. Témavezetője Varga Beáta habil. egyetemi docens. Renáta tavaly is sikeresen szerepelt a prezentációs kupán. A harmadik helyezést Mészáros Klaudia (ELTE) érdemelte ki Obrazcov bábszínháza című előadásával. Témavezetője Gyimesi Zsuzsanna tudományos főmunkatárs volt.

Az első helyezett prezentáció 5 perces változata a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ youtube csatornáján.