„Mausprojekt” a Germanisztikai Intézetben

2022.04.11.
„Mausprojekt” a Germanisztikai Intézetben
Az ELTE Germanisztikai Intézetének hallgatói 2020-ban csatlakoztak a nemzetközi kezdeményezéshez.

A „Mausprojekt” egy nemzetközi platformprojekt, melynek célja a németet mint idegen nyelvet tanuló egyetemi hallgatók nyelvi és interkulturális kompetenciájának fejlesztése a kreatív írás segítségével. A projekt névadója a „Maus” (”Die Maus”), amely már több mint 50 éve a német gyerekek kedvenc televíziós mesefilmfigurája.

A projekt ötletgazdái Christian Horn és Monika Moravkova a szöuli Hankuk University of Foreign Studies Department of German Education oktatói. Mára Dél-Amerika, Ázsia és Európa 10 országa, Chile, Dél-Korea, Japán, Magyarország, Mongólia, Németország, Szingapúr, Tajvan, Ukrajna és Vietnám vesznek részt a projektben.

Magyarországot az ELTE Germanisztikai Intézete képviseli. A projektbe először Brdar-Szabó Rita kapcsolódott be a hallgatóival 2020-ban, őt követte Rada Roberta 2021-ben (mindketten a Német Nyelvészeti Tanszék oktatói), majd Daróczi Ildikó és Samira Lemkecher 2022-ben a Német Nyelvoktató és Szakdidaktikai Tanszékről. A „Mausprojekt” részben német nyelvi (Írott nyelvi kommunikáció), részben pedig német nyelvészeti szemináriumok (Szövegnyelvészet, Kontrasztív nyelvészet) integrált része.

A projekt keretében a hallgatók különböző témákban írott nyelvi, saját fotókkal és videókkal kiegészített szövegeket hoznak létre. A szövegek főszereplője a „Maus”. A figura plüssváltozata a hallgatókon keresztül megismerkedik az egyes országok kultúrájával, ünnepeivel, étkezési szokásaival, ellátogat nevezetes helyeire, felkeresi az egyetemi campusokat, különböző kalandokat él át.

A hallgatók által írott szövegeket az oktatók nyelvi szempontból lektorálják, és a javított szövegek kerülnek feltöltésre a projekt weboldalára. A hallgatók a szemeszter folyamán rendszeresen olvassák a többi ország hallgatói által feltöltött szövegeket is és spontán kommentálják azokat. Így a platformon keresztül kvázi-autentikus beszédszituációk jönnek létre, melynek résztvevői a világ különböző országaiban németül tanuló egyetemi hallgatók. A projekt érdekessége, hogy a résztvevők a németet mint lingva francát használják.

A Germanisztikai Intézet hallgatói által írt remek szövegekből az alábbi weboldalon olvasható ízelítő.

A beszámolót készítette: Brdar-Szabó Rita és Rada Roberta