Magyarországi németek fontos európai pozíciókban

2015 augusztusában nyitotta meg kapuit az európai és a FÁK-államokbeli német kisebbségek együttműködését segítő központ a berlini Bundeshausban. A 27 ország német kisebbségeinek együttműködését irányító koordinációs iroda létrehozásában fontos szerepet töltött be a BTK Német Nyelvészeti Tanszék egyetemi docense, Brenner Koloman a Német Kisebbségek Munkacsoport (AGDM) vezetőjeként.

A magyarországi német közélet ismert szereplője így nyilatkozott a központ megnyitásával kapcsolatban: „Fontos mérföldkő ez a munkacsoport stratégiai koncepciójában, hiszen az, hogy a német kisebbségek mostantól állandó irodával rendelkeznek Németország fővárosában, politikai szempontból nagy jelentőségű. A berlini iroda segítségével természetesen megélénkülhet a német kisebbségek országhatárokon átívelő párbeszéde is, és sokkal jobban tudjuk majd koordinálni a német támogatásokat, amelyeket mindenekelőtt a német nyelv és kultúra ápolására, újjáélesztésére, valamint az oktatás fejlesztésére fordítunk. Hálás vagyok a segítségért a német szövetségi kormánynak és személyesen Hartmut Koschyknak, a német szövetségi kormány hazatelepülőkért és nemzeti kisebbségekért felelős megbízottjának”.

Az iroda életre hívását üdvözölte a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata. Heinek Ottó elnök szerint a központ megnyitása egyértelmű jele annak, hogy a német kormány a korábbiaknál nagyobb érdeklődést és erősebb elkötelezettséget mutat a német kisebbségek helyzete és sorsa iránt, valamint reméli, hogy a központnak köszönhetően az Európában élő nemzeti kisebbségek még hangsúlyosabban képviselhetik érdekeiket és élhetik meg nemzetiségi létüket. A központ vezetésével a szintén a magyarországi német nemzetiséghez tartozó Pénzes Évát bízták meg. A központ vezetője egyetemista gyakornokokkal kezdi meg a munkát, akik közül egy hallgató szintén Magyarországról érkezik.

Forrás: elte.hu

Sajtóközlemény

2015.08.28.