Magyar Nyelvőr Díjat kapott Szathmári István

2016. december 22-én adták át az Országházban az idei Magyar Nyelvőr Díjakat: Szatmári István, az ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi Tanszékének professor emeritusa mellett Hőnyi Ede és Vanconé Kremmer Ildikó vehettek át az elismerést.

Szatmári István a stilisztika iskolateremtő oktatója, főbb kutatási területei emellett az irodalmi nyelv és a nyelvtudomány története, a nyelvtörténet, a dialektológia és a nyelvművelés. 1970-től volt tanszékvezető az ELTE BTK-n, majd 1975-1979 között a kar dékánja volt.

A Magyar Nyelvőr Díjjal kitüntetetteket idén is három terület képviselői közül választotta ki a kuratórium: a határon túliak és a Magyarországon élők köréből, valamint azok közül, akik a legtöbbet tették az alapítvány céljainak megvalósításáért.

A Magyar Nyelvőr Alapítvány célja, hogy az 1872-es Magyar Nyelvőr folyóirat szellemiségének megfelelően a magyar nyelv megőrzését, kutatását, ápolását szolgáló rendezvényeket, kiadványokat, törekvéseket támogassa a határainkon innen és a határainkon túl, valamint erkölcsi és anyagi elismerésként évről évre Magyar Nyelvőr Díjjal jutalmazza az arra érdemes személyeket.


Forrás: elte.hu

2017.01.10.