Magyar László útinaplói portugálul

Magyar László útinaplói portugálul
09/17

2019. szeptember 17. 18:00

1088 Budapest, Múzeum krt. 4/C, 2.

09/17

2019. szeptember 17. 18:00 -

1088 Budapest, Múzeum krt. 4/C, 2.


A CPLP (Portugál Nyelvű Országok Közössége) Dokumentációs és Információs Központ előadássorozatot indít az őszi félévben „Portugálul a világ körül – a portugál nyelvi közösség" címmel. Az első alkalmon, 2019. szeptember 17-én a Magyar László útinaplói portugálul című kötetet mutatják be, amely Rákóczi István szerkesztésében jelent meg.

A könyvet idén júliusban Lisszabonban is bemutatták a szakmai közönség számára az Afrika: Innováció, invenció és emlékezet című konferencián. Rákóczi István, az ELTE BTK Portugál Tanszék vezetője – a kari tudományos pályázaton elnyert támogatásnak köszönhetően – előadást is tartott ugyanezen a rendezvényen. Úgy ennek, mint az útinaplók portugál fordításának megjelentetése azt a célt szolgálta, hogy hozzájáruljon Magyar László, a kétszáz éve született ’magánzó’ Afrika-kutató nemzetközi újraértékeléséhez.

Magyar László (1818–1864) földrajzi felfedező, Afrika-kutató, az MTA levelező tagja 1848 májusában érkezett először Afrikába. Utazásai során bejárta Kongó és a Zambézi folyók vízgyűjtő területeit, Bié tartományait, Kabebét. Földrajzi felfedezései mellett a Kongó partjainál végzett néprajzi kutatásai, Bié lakosságának életéről készült feljegyzései, kutatási anyagai, útleírásai és az általa készült térképek is értékesek. Utóbbiakból 1859-ben kötetet is megjelentetett.

A könyvet Vajkay Zsófia néprajzkutató és a kötet fordítói mutatják be. A nyilvános szabadegyetemi előadásokra minden előadó egy korreferáló vendéget is hoz magával.

További alkalmak