Magyar katonák az olasz hátországban

Magyar katonák az olasz hátországban
11/15

2022. november 15. 16:30 - 18:00

Szekfű Gyula Könyvtár (1088 Budapest, Múzeum körút 6-8., 1. emelet 115-117.)

11/15

2022. november 15. 16:30 - 18:00

Szekfű Gyula Könyvtár (1088 Budapest, Múzeum körút 6-8., 1. emelet 115-117.)


„Hadifoglyok, dezertőrök. Magyar katonák az olasz hátországban (1915-1920)” címmel jelent meg Juhász Balázs első világháborús olaszországi hadifogságról szóló monográfiája, melyet Dr. Pollmann Ferenc mutat be a Történeti Intézet Szekfű Gyula Könyvtárban.

Juhász Balázs egy kevésbé kutatott téma, vagyis a hadifogság jellegzetességeit járta körbe könyvében, amely egyben habilitációs dolgozata. Újszerű a megközelítés, mert a sokáig domináló tiszt-centrikus szemléletmód mellett hangot kapott a legénységi állomány is, illetve az egyéni szenvedéstörténeteket felváltotta a rendszerszintű szemlélet. A táborok élete ugyanis hiába követte a nemzetközi szabályokat, ha a munkakörülményeket, az ellátást, vagy akár az egészségügyi helyzetet is a közvetlen környezet határozta meg. Ennek fényében az osztrák–magyar katonák (hadifoglyok és dezertőrök) olasz területen az olasz hátország részeként éltek, a helyiekkel többé-kevésbé szimbiózisban léteztek. Sőt együtt dolgoztak, és a hadifogolymunka vizsgálata abszolút újdonságnak számít. Juhász Balázs monográfiája a fenti összefüggések fényében elemzi a hadifogolylét különféle megnyilvánulásait, és újítja meg monografikus formában a közel 90 éve kiadott Hadifogoly magyarok története című könyv vonatkozó fejezeteit.

A helyszínen lehetőség lesz a kiadvány megvásárlása, és a példányokat a szerző dedikálja.

Juhász Balázs az ELTE BTK Új- és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszék habilitált adjunktusa, kutatási területe az első világháborús hadifogság, az olasz–magyar kapcsolatok története a 20. század első felében és a fasizmus katonapolitikája.

Facebook