Lorenzo Schioppa nuncius politikai jelentései

Lorenzo Schioppa nuncius politikai jelentései
10/01

2020. október 01. 14:00

ELTE BTK Kari Tanácsterem (1088 Budapest, Múzeum körút 4/A, fszt. 39.)

10/01

2020. október 01. 14:00 -

ELTE BTK Kari Tanácsterem (1088 Budapest, Múzeum körút 4/A, fszt. 39.)


Könyvbemutató az ELTE, a Magyar Egyháztörténeti Enciklopédia Munkaközösség, és a Historia Ecclesiastica Hungarica Alapítvány szervezésében.

A kötet Lorenzo Schioppa Magyarországi szolgálata alatt Rómába küldött, a hazai közélettel foglalkozó jelentéseit tartalmazza. Ezekből a nunciusi jelentésekből új szempontból ismerhetők meg a hazai viszonyok: a magyarországi események részei a világ, nevezetesen a világegyház történéseinek. Alberto Bottari de Castello érsek, apostoli nuncius köszöntőjét a szerkesztő Somorjai Ádám OSB bevezetése, majd Hamerli Petra tanulmánya követi. A nuncius távozásának körülményeivel foglalkozó írás Johan Ickxnek, a Vatikáni Államtitkárság történeti levéltára igazgatójának munkája. A kötet első nagy része a jelentések szövegei magyar fordításban, ezt követik az eredeti jelentések olasz és más nyelvű dokumentumainak szövegei.

Az eseményen köszöntőt mond Borhy László, az ELTE rektora, Erdő Péter bíboros-prímás, Esztergom-Budapesti érsek, valamint Michael August Blume SVD érsek, apostoli nuncius. 

A kötet bemutatja Fejérdy András, a PPKE docense, a Történettudományi Intézet igazgatóhelyettese, Bárány Zsófia, az MTA-OSZK Res Libraria Hungariae Kutatócsoport tagja, és Somorjai Ádám OSB a vallástudományok kandidátusának tagja. Moderál Zombori István történész, a Magyar Egyháztörténeti Enciklopédia Munkaközösség korábbi igazgatója.

Meghívó