Lezárultak az idei Ruszisztikai Napok

2020.05.15.
Lezárultak az idei Ruszisztikai Napok
Idén újszerű keretek között, a virtuális térben zajlottak le a XI. Ruszisztikai Napok.

Az öt programon összesen minimum 115 fő vett részt, de ehhez a számhoz még hozzá lehet adni mindazokat, akik meghallgatták a Tilos Rádió Vosztok című műsorát online vagy offline üzemmódban, illetve azokat, akik megnézték a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ youtube csatornájára feltöltött részprogramok felvételeit. Gyimesi Zsuzsanna beszámolója.

A XI. Ruszisztikai Napok nyitó eseménye a Tilos Rádió Vosztok című „oroszügyi műsora” volt. A kéthetente jelentkező egyórás magazinműsor 2009 óta létezik. Témái közé tartozik a kelet-európai zene, politika, gazdaság, társadalom, kultúra – oroszul és magyarul. Az április 29-i élő műsor témája a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ által indított emigrációs projekt volt, amelynek keretében hetente bemutatásra kerül egy jelentős személyiség az orosz emigráció első hullámából. Az illetőről a központ honlapján szerdánként cikk jelenik meg, a Youtube-csatornára pedig videó is felkerül róla.

A projekt úgy kezdődött, hogy tavaly ősszel az orosz emigráció első hullámának 100 éves évfordulójáról való megemlékezés igénye egy 2020 őszére tervezett nemzetközi tudományos konferencia tervét érlelte meg. A járványügyi helyzet - amely mindnyájunkat a virtuális térbe és programjaink alternatív újragondolására kényszerít – azonban fordulópontot hozott: úgy határoztunk, hogy heti rendszerességgel jelentkezünk egy-egy emigráns-portréval, és ezt felvezetésnek tekintjük az őszi konferenciához. Miközben a jó érzékkel összeválogatott zenék között korabeli románcokat hallgathattunk emigráns orosz előadók (Alekszandr Vertyinszkij, Pjotr Lescsenko, Mija Pober) tolmácsolásában, a műsorban szóba került még a Szovjetunióba való visszatérés lehetősége, amely szervezetten, tömegesen nem történt meg. Minden ilyen döntést egyedi élethelyzetek és véletlenek összjátéka irányított. Végül a nemzetközi emigráció-kutatás legújabb trendjeit is megvizsgáltuk.

Ezek közül kiemelt helyet foglal el az identitás meghatározásának sokfélesége. Ez pedig egy újabb pont, amivel a Központ munkatársai kötődnek az orosz emigráció témájához, hiszen egyik kiemelt kutatási területünk a közösségi és az egyéni identitás kérdésének megjelenése az orosz és szovjet történelemben. Mindezekről tehát a „Vosztok” műsorvezetői, Dohi Gabriella és Kemény Vagyim beszélgetett Gyimesi Zsuzsannával, Mészáros Zsófiával és Szabó Viktorral.

A XI. Ruszisztikai napok második programja a "Karantén-mindennapok Oroszországban" címet viselte. A beszélgetés Alina Urazbekova (Orosz Kulturális Központ) prezentációjával indult. Szóba került az oroszországi karantén-mindennapok minden fontos momentuma: hogyan lehet közlekedni, étkezni, vásárolni, művelődni, sportolni, szórakozni, tanulni; milyen rendkívüli szociális intézkedések születtek, ki betegedett meg az ország vezetői közül, és milyen Moszkva, amikor nincs tömeg és nincsenek dugók. A beszélgetés második felében Sz.Bíró Zoltán Oroszország-szakértő beszélt három, alapvetően fontos kérdéskörről, ami 2020-ban teljes mértékben meghatározza Oroszországot. Ezek az alkotmány-reform, a gazdasági helyzet az olaj- és földgázárak alakulásának tükrében, valamint a vírus hatása az előbbi kettőre, illetve az emberek viselkedésére. Kimeríthetetlen témák, amelyek ma világszerte mindenkit érzékenyen érintenek. Összesen 33 résztvevő csatlakozott a programhoz, ami technikai zökkenők nélkül, jó hangulatban zajlott. Elmondhatjuk, hogy a Ruszisztikai Napoknak van virtuálisan perspektívája is:).

2020. május 6-án 18.00-20.00 között lezajlott a XI. Ruszisztikai Napok harmadik virtuális összejövetele, amelyen Szabó Viktor vezetésével a 150 éve született Alekszandr Benois került a figyelem középpontjába. Szabó Viktor hű maradt a klasszikus show műsorok hagyományaihoz. Zenei betétekkel, diavetítéssel, animációkkal tarkította Alekszandr Benois festő, publicista, művészettörténész életútjának dramatizált ismertetését, amelyben beszélgetőtársa Gyimesi Zsuzsanna volt. Szabó Viktor izgalmas családfa-állítással indította a Benois-showt: parádés művészdinasztiáról van szó, amelynek gyökerei Németországot és Franciaországot is behálózzák. Szóba kerültek a gimnáziumi és az egyetemi évek, a Művészet Világa csoport és folyóirat, a Gyagilev-féle Orosz Balett Társulat, a művészettörténetírás cikcakkjai, a könyvillusztráció paradigmaváltása, szinháztörténeti izgalmak, az Ermitázs kiállításainak újratervezése, műemlékvédelem, és természetesen - ha szerda, akkor az orosz emigráció első hulláma. A showból nem hiányzott a játék sem. Mészáros Zsófia beszámolt a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ festmény-rekreációs facebook játékáról. Bemutatta a Leon Bakszt Benois-ról festett híres portréjának remake-jeiből készült montázst, Szabó Viktor Repin-parafrázisát és Gyimesi Zsuzsanna Kandinszkij-imitációját, majd következtek a facebook-os "pályaművek". A legtöbb lájkot Borisz Okorokov "A béke első napja" (1975) című festményének újraalkotása kapta, amit Dr. Békési László készített. 

A 2019-es év ruszisztikás kocsmakvíz-sorozatának nagy sikere arra predesztinál bennünket, hogy ne engedjük el ezt a műfajt, így: kipróbáltuk az online kvízest változatot. A XI. Ruszisztikai Napok egyik legszínesebb programja lett a május 7-én, csütörtökön 18.00-20.00 óra között megtartott kvízest, amelyen olyan kérdések szerepeltek, amikre szinte gyerekjáték volt válaszolni, Ha valaki rendszeresen olvasta a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ napi karantén-híreit, hétfői Kult-Túra jelentéseit, szerdai emigrációs portréit, továbbá meghallgatta a "Vosztok" című rádiómagazint, a "Karantén-mindennapok Oroszországban" című beszélgetést és részt vett a Benois-show-n. Mészáros Zsófia kvízmester a tőle megszokott kedvességgel és profizmussal vezette a kvízt. A válaszlapok is - természetesen - online változatban álltak rendelkezésre. A technika most nem akadályozta, hanem egyenesen emelte a játék élvezetét. A legnagyobb különbség a korábbi játékainkhoz képest az volt, hogy nem csoportok, hanem egyéni játékosok mérkőztek meg egymással.

2020. május 9-én 13.00-15.00 között zajlott le a XI. Ruszisztikai Napok záró rendezvénye, az orosztanároknak szóló metodikai szombat, amelyen Oszipova Irina bemutatta új orosz nyelvkönyvét. A három részesre tervezett nyelvkönyvcsalád címe Кто там?. Az első kötet 12 leckéből áll, munkafüzet is tartozik hozzá. A szokásosnál sokkal bővebb hanganyag van hozzárendelve a leckékhez, amelyek az internetről lesznek letölthetők. A tananyag felépítése és a nyelvtani kommentárok kifejezetten a magyar anyanyelvű tanulókra vannak szabva. Oszipova Irina sok évtizedes oktatói és tankönyvírói tapasztalatát kamatoztatta a tankönyvcsaládban. A metodikai szombatnak több mint 50 résztvevője volt, három országból, legalább hét városból.