Let The Dragon Out

Let The Dragon Out
06/13

2019. június 13. 17:30

Ludwig Múzeum • 1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

06/13

2019. június 13. 17:30 -

Ludwig Múzeum • 1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.


Pálos György (filmrendező, a Filmtudomány Tanszék docense) Let The Dragon Out című filmjét mutatják be a Ludwig Múzeumban, június 13-án. Emellett az idei Velencei Biennále magyar kiállítója, Waliczky Tamás Tom Tomiczky kalandjai című alkotása is megtekinthetik az érdeklődők. A filmvetítések előtt Készman József, a Ludwig Múzeum Kiállítási és Tudományos Főosztályának vezetője beszélget az alkotókkal. 

Pálos György: Let the Dragon Out, 2018 (autofikció, 74 perc)

Ali egy magyar filmrendező (több mint 50, ősz haj, még nem teljesen kopasz), aki már nem készít filmeket. A kérdés az, hogy mi történt vele? Egy nap telefonhívást kap Hong Kongból, és úgy dönt, hogy választ keres a metropolisz híres bevásárlónegyedében, a Mong Kok egyik felhőkarcolójában feltett kérdésre.

Waliczky Tamás: Tom Tomiczky kalandjai, 2011 (animációs film, 41 perc)

Az animációs film költői életkép az alkotó valós élete alapján, amelyben csak az úton levés állandó. Tom Tomiczky a művész avatárja, aki Karlsruhetól kezdve Monte Carlón és Velencén át Hong Kongig közlekedik a világban, miközben egy költői, burleszk, szürreális és néha félelmetes mese hőseként  különböző – hol vicces, hol elgondolkodtató – helyzetekbe bonyolódik. Ismerős, ikonikus helyszínek tűnnek fel a filmben, amelyek között Tom Tomiczky tart kapcsolatot. A film az álomszerű jelenlét köztes zónájában jelenít meg összefüggéseket, találkozásokat – többek között saját magával: az alkotó jellegzetes, szakállas-baseballsapkás karakterével. Hogy mi Tom utazásainak célja? Talán az utazás maga, ami így egy soha véget nem érő kaland.

A film annak idején a Ludwig Múzeumban debütált. A Magyar Narancs ajánlója megnézhetö ITT

Forrás és borítókép: film.elte.hu