Kutasy Mercédesz nyerte el az Erdődy Edit-díjat

2020.02.07.
Kutasy Mercédesz nyerte el az Erdődy Edit-díjat
Az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet Modern Irodalmi Osztálya a 2015-ben alapított Erdődy Edit díjat minden év február 7-én (az akkor öt éve elhunyt kolléganőjükre emlékezve) ítéli oda a kortárs irodalmi, színházi, irodalomtudományi teljesítmény elismeréseként. Ebben az évben a Bölcsészettudományi Kar Spanyol Tanszékének oktatója, Kutasy Mercédesz vehette át a díjat tavaly megjelent, Párduc márványlapon – Barangolások a latin-amerikai irodalom és művészet határterületein című könyvéért.

A Jelenkor Kiadó gondozásában tavaly megjelent alkotás merész és sokszínű elemzései a kortárs perfomanszoktól kezdve, a 20. század irodalmán át egészen a mexikói barokk művészetig vizsgálódnak az irodalom határterületein. A mű a nálunk is népszerű latin-amerikai írók munkásságán túl az olyan európai és magyar alkotók világába is elkalauzolja az olvasót, mint Duchamp, Malevics vagy Kassák Lajos, teszi mindezt nem túlmagyarázva, humorral és könnyedséggel. A díj átadására február 18-án kerül sor az Irodalomtudományi Intézet tanácstermében, a díjazottat Virágh András méltatja.

Kutasy Mercédesz 1978-ban született Budapesten. Művészettörténész, az ELTE Spanyol Tanszékének oktatója, műfordító, aki többek között Roberto Bolaño, Javier Marías és Guillermo Cabrera Infante műveit fordította. Háromszor részesült Babits Mihály műfordítói ösztöndíjban, és három évig Kállai Ernő műkritikusi ösztöndíjban.

Forrás: litera.hu