Köztes terek

Köztes terek
06/09

2021. június 09. 18:00 - 19:00

Kossuth Klub (1088 Budapest, Múzeum utca 7.)

06/09

2021. június 09. 18:00 - 19:00

Kossuth Klub (1088 Budapest, Múzeum utca 7.)


Kerekasztal beszélgetés keretében mutatják be György Eszter új kötetét.

2021 elején jelent meg az ELTE Atelier Interdiszciplináris Történeti Tanszék adjunktusának új kötete, mely az ELTE BTK és a L'Harmattan Kiadó közös, Humaniórák című sorozatának első darabja. A Köztes terek című monográfia a közelmúlt „nyóckerét” vizsgálja, vagyis azt a városnegyedet, amely a rendszerváltás utáni rövid életű, mégis egyedülálló roma identitásépüléseknek, kulturális gyakorlatoknak, önreprezentációs kísérleteknek volt a helyszíne. 

A könyv – támaszkodva a városnegyed társadalomtörténeti előzményeire – egyszerre vizsgálja a nyócker fizikai és metaforikus tereit, különféle filmes, zenei vagy közösségi reprezentációs példákat alapul véve, illetve a Magdolna-rehabilitáció hatását vizsgálva. A hibrid, köztes nyócker feltérképezése egyfajta megkésett dialógust kezdeményez, láthatóvá téve a mára jórészt elveszett, láthatatlan józsefvárosi roma kulturális gyakorlatokat.

A eseményen a szerzővel Alföldi György építész, a BME egyetemi tanára, és Szénási Szilvia szociológus–szociális munkás, az UCCU Alapítvány ügyvezetője beszélgetnek. Moderál Váradi Péter, a L’Harmattan Kiadó főszerkesztője.

Facebook