Közérthetően a numizmatikáról

2022.06.23.
Közérthetően a numizmatikáról
A Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) sokirányú felnőttképzési tevékenysége részeként numizmatikai-éremgyűjtő szakköri kisfilm-sorozatot indított, a szakmai tartalom összeállítására a hazai numizmatikai kutatás kiemelkedő személyiségét, az ELTE Történeti Intézetének docensét, dr. Kálnoki-Gyöngyössy Mártont kérték fel.

Az NMI kiemelten fontosnak tartja az önképző szakköri mozgalom országos, minőségi megújítását, „Tudásunkkal kézen fogva” című szakköri sorozatuk nagy eredményességgel fut az aszakkor.hu oldalon. A Kálnoki-Gyöngyössy Márton szakmai közreműködésével készült 20 részből álló videósorozat a numizmatika teljes területét felöleli. Az egyes részeket vidéki gyűjteményi helyszíneken vették fel, például a debreceni Déri Múzeumban, a pécsi Janus Pannonius Múzeumban és a Pannonhalmi Bencés Főapátsági Múzeumban, így az anyag bemutatásán túl lehetőség adódik hazánk fontosabb, de eddig kevéssé ismert numizmatikai gyűjteményeinek megismertetésére is.

Stefánia hercegnő miniatűr kitüntetési sora (Pannonhalmi Bencés Főapátság, forrás: aszakkor.hu)

A szakköri sorozat készítői abban bíznak, hogy a kezdeményezés a gyűjtemények társadalmi hasznosulásán és a kisfilmek reklámértékén túl azok oktatási jelentőségére való tekintettel akár közép- és felsőfokú oktatásban is hasznosíthatóak. A numizmatikai projekt különösen fontos és ígéretes, hiszen az új szemléletű szakkörök megindításával hozzájárulhat a hazai éremgyűjtés nemes hagyományainak feltámasztásához és minőségi újjászületéséhez. Az éremgyűjtő szakkör videói az alábbi oldalon tekinthetőek meg.

Kálnoki-Gyöngyössy Márton az ELTE Történelem Segédtudományai Tanszék habilitált docense, fő kutatási területei a középkori régészet és pénztörténet, a numizmatika, a régészeti feltárások jogi szabályozása, a régészeti örökségvédelem és a muzeológia.