Koszorúzás Gyöngyösön Puskin születésnapja alkalmából

2020.06.10.
Koszorúzás Gyöngyösön Puskin születésnapja alkalmából
Az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusán álló Puskin szobornál ünnepelte meg a költő születésnapját június 6-án a budapesti Orosz Kulturális Központ, az ELTE BTK Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ és a Károly Róbert Campus.

A koszorúzást a szervező Orosz Kulturális Központ nevében Eduard Szokolov, a központ igazgatója nyitotta meg. Beszédet mondott Bujdosó Zoltán, a Károly Róbert Campus rektorhelyettese, Oleg Volovik, az Orosz Nyelvű Írók Nemzetközi Szövetségének vezetője, Gyimesi Zsuzsanna, a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ vezetője és Nyikolaj Kim pravoszlav tiszteletes. Az ünnepségen fellépett Xenia Zaharova énekesnő, valamint számos önkéntes, akik angol, magyar és orosz nyelven szavaltak Puskin-műveket.

Ahogy nálunk József Attila születésnapja a Költészet Napja, úgy Oroszországban június 6-a , Alekszandr Puskin születésnapja ,Az Orosz Nyelv Napja, immár 10 éve. A Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ idén harmadik alkalommal hirdetett versposztolás akciót Puskin születésnapja és Az Orosz Nyelv Napja tiszteletére. Idén 38 posztról érkezett fotódokumentáció a központba, ráadásul nemcsak Magyarországról, hanem Berlinből és Heidelbergből is. A geográfiai eloszlást itt lehet böngészni:  Puskin-vers-térkép

A Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ egy hétig tartó, napi kihívás-sorozattal is ünnepelte az Orosz Nyelv Napját. A játékot 35-en teljesítették, 27-en értek el annyi pontot, hogy részt vehessenek a nyereménysorsoláson, mely során három szerencsés nyertes kapott ajándékba hangoskönyvet és e-könyvet.