Könyvbemutató a bécsi Collegium Hungaricumban

Könyvbemutató a bécsi Collegium Hungaricumban
11/24

2015. november 24.

Bécs, Collegium Hungaricum

11/24

2015. november 24. -

Bécs, Collegium Hungaricum


2015. november 24-én Bécsben rendezik meg a „Krisen/Geschichten in mitteleuropäischem Kontext. Sozial- und wirtschaftsgeschichtliche Studien zum 19./20. Jahrhundert” c. könyv bemutatóját.

A kötet, amely a Bécsi Magyar Történeti Intézet kiadványainak 12. tagjaként jelent meg, az ELTE BTK Történeti Intézet több oktatójának (Halmos Károly, Heltai Gyöngyi, Klement Judit, Kövér György) és Történettudományi Doktori Iskola Társadalom- és gazdaságtörténeti Doktori Programja hallgatóinak (Bodovics Éva, Koloh Gábor, Kulcsár Beáta) és doktorjelöltjének (Somorjai Szabolcs) tanulmányát is tartalmazza.


Program

Köszöntő: Bertényi Iván, ifj.

A kötetet bemutatja: Prof. Peter Eigner (A bécsi egyetem [Universität Wien] egyetemi tanára, dékánhelyettes) és Keller Márkus (a kötet társszerkesztője). 


Részlet Kövér György bevezető tanulmányából:

„A válságok története felejtések és félreértések története is. Megírható-e a válságok története azok megtapasztalásának s a rájuk való emlékezés története nélkül? A történetírás »kritikai fordulata« után ideje belátni, miszerint – Ranke-t átigazítva – »tisztünk« nem csak az, hogy a múltból tanuljunk, hanem az is, hogy a történelem nagy feladványainak a jelen tapasztalatai alapján újra és újra nekiveselkedjünk.” 

 

Időpont: 2015. november 24-én, délután 5 órakor;

Helyszín: Bécs, Collegium Hungaricum (Wien 2., Hollandstraße 4.)


Meghívó