Költői alakzatok a nyelvek közti összehasonlítás szolgálatában

Költői alakzatok a nyelvek közti összehasonlítás szolgálatában
11/24

2020. november 24. 18:00

ONLINE

11/24

2020. november 24. 18:00 -

ONLINE


Francisco José Ruiz de Mendoza Ibáñez “Költői alakzatok: az egybeesések és eltérések rendszerezése a nyelvek közti összehasonlítás szolgálatában” című angol nyelvű előadásával folytatódik az Interkulturális Nyelvészet Doktori Program Figurative Language Across Cultures című sorozata.

Az előadás a költői alakzatok rendszerét és használatát a kognitív nyelvészet elméleti hátterével és módszertani eszköztárával vizsgálja, miközben nagy hangsúlyt helyez az egybeesések és eltérések kimutatására és elemzésére.

Néhány kiválasztott példa alapján feltárja a fontosabb alakzatok közötti kapcsolatokat és kísérletet tesz a határok újraértelmezésére, végül pedig arra tesz javaslatot, hogy a kutatás eredményeit hogyan lehet a kultúrák és nyelvek közötti összehasonlítás területén alkalmazni. Az előadás amellett érvel, hogy a kognitív nyelvészeti és pragmatikai diskurzusban nagyobb figyelmet kellene fordítani az alakzatok összes típusának vizsgálatára.

Francisco José Ruiz de Mendoza Ibáñez kognitív nyelvész, a logroñói University of La Rioja professzora. Legújabb könyve Ten Lectures on Cognitive Modeling: Between Grammar and Language-Based Inferencing címmel 2020-ban jelent meg a Brill Kiadó “Distinguished Lectures in Cognitive Linguistics” sorozatában. A John Benjamins Kiadó Bibliography of Metaphor and Metonymy projektjének társszerkesztője, a Review of Cognitive Linguistics című folyóirat főszerkesztője, az Applications of Cognitive Linguistics társszerkesztője és a Lexicom nemzetközi kutatócsoport társalapítója. 

Az előadáson való részvétel regisztrációköteles. Regisztrálni a szabo.rita@btk.elte.hu címen lehet.

Absztrakt
Az előadóról