Klaudy Kinga professzor emeritus a Miskolci Egyetem díszdoktora lett

2022.07.06.
Klaudy Kinga professzor emeritus a Miskolci Egyetem díszdoktora lett
A Miskolci Egyetem ünnepi szenátusi ülésén, 2022. június 23-án Dr. Klaudy Kingának, az ELTE BTK professzor emeritusának doctor honoris causa (tiszteletbeli doktori) címet adományozott a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékének megalapításában, a Modern Filológiai Közlemények útjára indításában, valamint a miskolci fordítóképzés fejlesztésében kifejtett, nemzetközileg is kimagasló tevékenységének elismeréseképpen.

Klaudy Kinga professzor asszony nemzetközileg elismert transzlatológus-nyelvész, akinek a nevéhez a magyarországi fordítástudomány és fordítóképzés megteremtése éppoly szorosan kapcsolódik, mint az első magyarországi fordítástudományi fórumok, konferenciák, kongresszusok megszervezése és az első magyarországi fordításelméleti folyóiratok megalapítása. Az ő nevéhez kötődik azoknak a tankönyveknek és oktatási anyagoknak a megírása és kiadása is, amelyek mind a mai napig a fordítástudomány és a fordításoktatás alapműveinek számítanak.

A Miskolci Egyetemen ő alapította meg és vezette a mai Alkalmazott Nyelvészeti és Fordítástudományi Tanszék jogelődjét, az Alkalmazott Nyelvészeti Tanszéket. Számos konferenciát szervezett (köztük 1993-ban és 2005-ben országos MANYE kongresszusokat), útjára indította a Modern Filológiai Közlemények c. folyóiratot, előkészítette és megszervezte a Fordító Program, a Társadalomtudományi és gazdasági szakfordító szakirányú továbbképzés, az alkalmazott nyelvészeti szak, valamint a Fordító és tolmács mesterképzés akkreditációját.” – fogalmazott Dr. Illésné Dr. Kovács Mária dékán Prof. Dr. Klaudy Kinga díszdoktori méltatásában.