Kínai oktatási program indul kilenc budapesti iskolában

2020.04.01.
Kínai oktatási program indul kilenc budapesti iskolában
A Kelet-Pesti Tankerületi Központ az ELTE Konfuciusz Intézettel együttműködve elindította a fenntartásában lévő intézményekben a kínai nyelvoktatást a 2019/2020-as tanévben. A program ünnepélyes megnyitójára 2020. január 17-én került sor a Kőbányai Szent László Általános Iskolában, a rendezvényen a tankerületi központ és a Konfuciusz Intézet munkatársai, valamint a programban részt vevő iskolák igazgatói, pedagógusai és tanulói képviseltették magukat.

Az eseményt Dunai Mónika, Rákosmente országgyűlési képviselője, az Interparlamentáris Unió magyar-kínai tagozatának tagja nyitotta meg, majd Dr. Varjuné dr. Fekete Ildikó, a Kelet-Pesti Tankerületi Központ igazgatója mondott köszöntőt. Ezt követően Prof. Dr. Hamar Imre, az ELTE Konfuciusz Intézet és a Távol-keleti Intézet igazgatója, az ELTE Nemzetközi Ügyekért felelős rektorhelyese, majd Lu Xuzhong, a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségének oktatási attaséja tartotta meg beszédét. Végezetül Song Yinan, a Lager-Sped Kft. ügyvezetője köszöntötte az egybegyülteket. 

Beszédükben mindannyian hangsúlyozták az egyre szorosabbra fűződő kínai-magyar kapcsolatokban a nyelv és kultúra fontosságát, illetve kiemelték azt, hogy

ez a kezdeményezés úttörő és példa értékű, hiszen Magyarországon elsőként itt valósul meg olyan kínai oktatási program, amely a kormányzati és a civil oldal együttműködésével jöhetett létre,

hiszen a képzés beindítását a helyi kínai közösség tagjai kezdeményezték, akik pénzügyi támogatással is hozzájárultak annak megvalósításához. Ennek köszönhetően az idei tanévben először vezették be szakköri formában a kínai nyelvoktatást a Kelet-Pesti Tankerületi Központ fenntartásában lévő öt 10. kerületi és négy 17. kerületi általános és középiskolába. 

A beszédek után Ding Hui Jin guzheng játékát hallgathatták meg az résztvevők, az ünnepélyes megnyitót követően pedig az intézet tanárai a kínai kultúrát bemutató élményműhellyel is várták őket ahol többek között a kínai kalligráfiát, az evőpálcika használatát és a weiqi (azaz gó) nevű tradicionális táblajátékot is kipróbálhatták.

Azoknak, akik a magyarországi és kínai sinológiatanulmányokról, ösztöndíjakról, továbbtanulási lehetőségekről szerettek volna többet hallani, Torma Laura, az ELTE BTK Keleti nyelvek és kultúrák szakjának kínai szakirányos hallgatója tartott előadást.

Kristály Ágnes (ELTE Konfuciusz Intézet)