Kína és az USA kereskedelmi konfliktusai politikai karikatúrákon

Kína és az USA kereskedelmi konfliktusai politikai karikatúrákon
03/23

2021. március 23. 18:00

ONLINE

03/23

2021. március 23. 18:00 -

ONLINE


Cun Zhang és Charles Forceville “Metaphor and Metonymy in Chinese and American Political Cartoons (2018-2019) about the Sino-US Trade Conflict” című előadásával folytatódik az Interkulturális Nyelvészet Doktori Program "Figurative Language Across Cultures" című sorozata.

Az előadás a Kína és az USA közötti kereskedelmi konfliktus időszakának politikai karikatúráit vizsgálja, a fókuszában a metaforák és metonímiák használatában megfigyelhető interkulturális különbségek és hasonlóságok elemzése és motiválása áll. 

Cun Zhang a Northeast Normal University (Kína) doktorjelöltje, 2019 és 2020 folyamán az Amszterdami Egyetem vendégkutatója. Fő kutatási területe a metafora szerepe a politikai diskurzusban és multimodális kontextusokban.

Charles Forceville az Amszterdami Egyetem Médiatudományi Intézetének professzora. Kutatásainak középpontjában a vizuális és multimodális diskurzusok értelmezésének a problémája áll. Fontosabb könyvei: Pictorial Metaphor in Advertising (Routledge 1996); Creativity and the Agile Mind (Mouton de Gruyter 2013), Multimodal Argumentation and Rhetoric in Media Genres (Benjamins 2017), valamint Visual and Multimodal Communication: Applying the Relevance Principle (Oxford University Press 2020).

Az előadás MS Teams felületen zajlik, a linkhez regisztrálni szükséges a szabo.rita@btk.elte.hu e-mail címen.

Borítókép: Financial Times