Kései születés

Kései születés
05/05

2021. május 05. 18:00 - 20:00

ONLINE

05/05

2021. május 05. 18:00 - 20:00

ONLINE


A Romakép Műhely OFF-Biennáléval közös programjának keretében levetítik a Kései születés című dokumentumfilmet, majd az ezt követő kerekasztal során meghívott tanúkkal-szakértőkkel beszélgetnek.

Kőszegi Edit és Szuhay Péter Kései születés című dokumentumfilmjének kiinduló témája Péli Tamás híres pannója, amit a festő barátaival a tiszadobi gyermekotthon könyvtártermének falára festett 1983-ban. A "Születés" a nyolcvanas évek magyar képzőművészetének egyik legjelentősebb alkotása, mely a roma és magyar közös identitást fogalmazza meg. Az elmúlt 10 évben Nyíregyházán állt becsomagolva, az OFF Biennálé keretében azonban a nagyközönség is megtekintheti a BTM Vármúzeumban. A kiállítás egyik kurátora György Eszter, az Atelier Interdiszciplináris Történeti Tanszék adjunktusa.

A Romakép Műhely esemény vetített filmben Kovács József Hontalan költő barátjával, Fátyol Tivadar zeneszerzővel utazik Tiszadobra, az Andrássy kastélyba, valamikor 2001-ben. A költő akkor már vagy tizennyolc éve nem járt a gyermekvárosban, azóta, hogy ott elkészült a Születés című freskó. Az 1970 és 1983 közötti esztendők elevenednek meg korabeli felvételekről, valamint Lakatos Menyhért, Choli Daróczi József, Daróczi Ágnes, Kalla Éva, Szentandrássy István visszaemlékezéseiből. 

A 2002-ben forgatott film címe a festményen túl utal a magyarországi roma értelmiség 1970-es évekbeli intenzív és meghatározó jelentkezésére is. A filmben élőben és/vagy archív felvételről megszólalnak ennek az értelmiségnek a tagjai – írók, költők, festők, előadóművészek.

A beszélgetés vendégei: Kőszegi Edit, Szuhay Péter, Daróczi Ágnes, Raatzsch André

Moderátorok: Gyenes Lídia, Szőke-Tóth Anna, a Romakép Műhely tagjai

A programot a Romakép Műhely Facebook oldalán közvetítik.