Katedrától a pulpitusig

Katedrától a pulpitusig
09/17

2020. szeptember 17. 16:30

Kari Tanácsterem (1088 Budapest, Múzeum körút 4/A, fszt. 39.)

09/17

2020. szeptember 17. 16:30 -

Kari Tanácsterem (1088 Budapest, Múzeum körút 4/A, fszt. 39.)


Szabad György politikatörténeti munkáiból készült kötetet mutatnak be az ELTE Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszék szervezésében.

Katedrától a pulpitusig című kötet a Széchenyi-díjas magyar történész, politikus, iskolateremtő egyetemi tanár politikatörténeti munkásságának tizenhárom, 1960 és 2002 között megjelent, válogatott értekezését tartalmazza. "Ezek – különböző mértékben – kivétel nélkül kapcsolatba hozhatók a polgárosodás megalapozásának és kiteljesítésének biztosítékaként aposztrofált alkotmányos parlamentáris rendszerrel, s a magyar történelem 19. századi kulcsmomentumait mutatják be számos aspektusból körbejárva. Szabad György irodalomból kölcsönzött metaforájával – „az eltévedt lovas”-sal – a magyarság hosszú 19. századi történetét illusztrálta: a reformkori küzdelmeket, az 1848/49-es csúcspontot, majd a kiegyezéssel megpecsételt új irányt, mondhatjuk visszalépést, amely véleménye szerint már magában hordozta a tragikus végkifejlet, a trianoni összeomlás jövőképét is" – írják a könyvajánlóban.

A kötet anyagát válogatta, szerkesztette és a bevezető tanulmányt írta: Melkovics Tamás.

Az eseményen köszöntőt mond Erdődy Gábor akadémikus, Szabad Györgyöt méltatja és a kötetet bemutatja Fónagy Zoltán, a Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszék egyetemi docense.

Meghívó

Borítókép: Magyar Nemzet