Karunk kitüntetettjei március 15-én

Magyarország köztársasági elnöke – a Kormány előterjesztésére – nemzeti ünnepünk, március 15-e, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából a SZÉCHENYI-DÍJAT adományozza

  • az ókori Núbia története és régészete, az egyiptológia és a koptológia területén végzett, a magyar és a nemzetközi ókortudomány számára is meghatározó, sokrétű és szerteágzó tudományos kutatómunkája elismeréseként TÖRÖK LÁSZLÓ régész, történész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja Régészeti Intézetének professor emeritusa részére.

*

Március 15-én, az Országház Kupolatermében adták át Magyarország legrangosabb tudományos, kulturális és a művészet területen végzett kimagasló teljesítményért járó kitüntetéseit az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából. Az ünnepségen köszöntőt mondott Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, továbbá részt vett Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Magyarország köztársasági elnöke – a miniszterelnök előterjesztésére- aMagyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést adományozza:

  • a magyar történelem- és társadalomtudomány területén elért, nemzetközileg is elismert eredményei, valamint diplomáciai, továbbá szerteágazó tudományos és kulturális közéleti tevékenysége elismeréseként DR. GRANASZTÓI GYÖRGY történész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézete Atelier Európai Társadalomtudományi és Historiográfiai Tanszékének professor emeritusa részére,

Magyarország köztársasági elnöke – a miniszterelnök előterjesztésére –a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozza:

  • több évtizedes tudományos kutatói pályája, valamint az olasz–magyar kapcsolatok fejlesztése érdekében végzett kultúrdiplomáciai tevékenysége elismeréseként DR. CSORBA LÁSZLÓ történész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának egyetemi docense részére.
*

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke megbízásából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere 2015. március 13-án kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést adott át:

  • Dr. BORSODI CSABA, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézet igazgatója, a Történelem Segédtudományai Tanszék vezetője, egyetemi docens részére,
  • Dr. SZATHMÁRI ISTVÁN, nyelvész, az MTA doktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar professor emeritusa részére.

 

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke megbízásából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere 2015. március 13-án magas színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

  • Dr. FERENCZ GYŐZŐ, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézet Anglisztika Tanszék egyetemi tanára,

*

Orbán Viktor miniszterelnök úr javaslatára Áder János úr, Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnepünk, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából 2015. március 14-én a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést adományozza:

  • Dr. ZSOLDOS ATTILA történésznek, az MTA levelező tagjának, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének kutatóprofesszorának, az Eötvös Loránd Tudományegyetem címzetes egyetemi tanárának,


2015.03.16.