Karunk hallgatója Junior Prima díjat kapott

A Népművészet és közművelődés kategóriában egyedüli muzeológusként tüntették ki Junior Prima díjjal Kovács Bencét, az ELTE BTK hallgatóját. Az elismerést a kiemelkedő teljesítményt nyújtó harminc év alatti fiatalok közül azok vehetik át, akik a jók közül is a legjobbak.

A fiatal muzeológus 2014-ben szerezte meg diplomáját az ELTE történelem alapszakán és néprajz minoron. Jelenleg néprajz mesterszakra jár, fő kutatási területe a magyarországi németek néprajza, ezen belül pedig a magyarországi német néphit és népi vallásosság.

Már a mesterszak első évében, 2015-ben elhelyezkedett a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeumában, ahol feladata a múzeumi gyűjtemény kezelése, így közel tízezer tárgyért felel.

- A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum muzeológusának lenni nem kis kihívás, nem csupán néprajzi ismeretekre van szükség, hanem ismerni kell a régi és a jelenlegi népművészeket, népi iparművészeket. Mivel édesanyám bútorfestő-restaurátor kisgyermekkorom óta gyakran megfordulok az alkotók között, így azt hiszem, sokuk keze munkáját más egyetemistákhoz képest jobban ismerem. Nagy örömömre szolgált, hogy a Junior Prima díjra többen is felterjesztettek. Lehetőségeim szerint segítem mind az elméleti, mind a kézműves alkotók munkáját. Felkutattam a múzeum letéti gyűjteményeit, és igyekszem minél inkább visszakereshetővé tenni a központi gyűjteményt – mondta el a fiatal díjazott, aki 2016. november 4-én vette át a kitüntetést.

Kovács Bence tervei között szerepel, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem doktori képzésében folytathassa tanulmányait.


ELTE  

2017.01.18.