Karunk hallgatója az Annapurna csúcsán

Büszkék lehetünk Karunk PhD hallgatójára, Klein Dávidra, aki május 1-én, itthoni idő szerint délelőtt oxigénpalack használata nélkül sikeresen elérte az „Aratás Istennőjének” is nevezett 8091 méteres Annapurna csúcsát, sőt onnan már biztonságban meg is érkezett az alaptáborba.

A Filozófiatudományi Doktori Iskola Analitikus filozófia programjában részt vevő Dávid a Johnnie Walker Annapurna Expedíció keretében kinti idő szerint vasárnap kora délután egy magyarok által még nem érintett csúcsot mászott meg.

Klein Dávid 13 éves kora óta a hegyek szerelmese, a mostani eredménnyel együtt már négy 8000 méter feletti csúcsot ért el: a 8035 méteres Gasherbrum II.-t, a 8201 méteres Cso-Ojut, valamint a 8156 méteres Manaslut követte a 8091 méteres Annapurna. Néhány nappal ezelőtt a csúcstámadásról elmondta: „A hegymászás számomra a szabadságot jelenti, de ez egy nagyon szigorú szabadság, gyönyörű a környezet, de persze nagyon kemény a feladat. Ebben a szabadságban találkozom önmagammal, gazdagabban, őszintébben érek vissza ilyenkor egy-egy expedícióról. Fontos számomra, hogy a hegymászás egy kemény fizikai teljesítményre épül, de végső soron egy lelki jellegű élmény, mélyen megélem, ami történik velem. Már önmagában a megmérettetés is a sikert jelenti számomra és ez fontos a mindennapokban is – hogy boldogan csináljuk végig a mindennapokat.

Dávid a vasárnapi csúcstámadás után a 7100 méter magasságban töltötte az éjszakát a 4-es táborban, majd május 2-án ereszkedett le az Annapurna legveszélyesebb részén, a Cross kuloáron keresztül az alaptáborba. Onnan jelentkezett telefonon: „Biztonságban vagyok az alaptáborban és innen megerősítem, hogy május elsején elértem az Annapurna csúcsát oxigénpalack nélkül. Nagyon nehéz volt az út felfelé és lefelé is, ezért a 4-es táborban pihentünk tegnap éjszaka Josttal, a német hegymászótársammal. Nagyon nehéz utunk volt ma is lefelé. Nagyon köszönöm a kedves szavakat, hamarosan jövök a részletekkel, de most igyekszem aludni legalább 10 órát.”

Dávid büszke arra, hogy évek óta Karunk közösségének a tagja, várjuk haza, hogy a Könyvtár Klub teraszán személyesen is elmesélhesse nekünk az élményeit.

Szívből gratulálunk ehhez a kimagasló teljesítményhez, és további sok sikert kívánunk az álmai megvalósításához! 


Klein Dávid hivatalos Facebook oldala

Sajtóközlemény

2016.05.03.