Károli Gáspár-díjat kapott Kósa László

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár Károli Gáspár-díjat adott át Budapesten. Kimagasló munkájuk elismeréseként idén Dr. Zentai Tünde néprajzkutató, történész, muzeológus, Tölli Balázs, a Soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum igazgatója és Dr. Kósa László etnográfus, akadémikus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Művelődéstörténeti Tanszék professzora részesült a díjban.

A díjat olyan kiemelkedő személyek kaphatják, akik a hittudományok terén maradandót alkotva gazdagították a magyar vallásos és szellemi életet, valamint kimagasló eredményeket értek el a biblikus tudományok területén.

Dr. Kósa László etnográfus, akadémikus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Művelődéstörténeti Tanszék professzora. 1962-ben kezdte meg tanulmányait a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsésztudományi karának magyar-néprajz szakán. 1976-ban a néprajztudományok kandidátusa lett. Kutatási területe a XIX-XX. század művelődéstörténete, egyházak és a társadalom kapcsolata. 1998-2007 között az MTA levelező tagja, 2007 óta rendes tagja. Néprajzi, agrár-, tudomány-, társadalom- és egyháztörténeti témákban rendszeresen publikál. Magyar és idegen nyelven mintegy 40 műve jelent meg, amelyet önállóan, vagy társszerzőként írt, szerkesztett. Több szaklap szerkesztője, számos tudományos testület, bizottság tagja, vezetőségi tagja, elnöke.

Forrás: kultura.hu


Szívből gratulálunk!

2015.10.30.