Jellegzetes izraeli tárgyak és helyzetek

Jellegzetes izraeli tárgyak és helyzetek
09/14

2022. szeptember 14. 17:30 - 19:00

ELTE BTK Kerényi terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F)

09/14

2022. szeptember 14. 17:30 - 19:00

ELTE BTK Kerényi terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F)


Turán Tamás előadásával indul az Ókortudományi Intézet  új sorozata, a "Fejezetek az izraeli kultúrából".

Az előadássorozat a kortárs izraeli kultúráról ad átfogó képet, szó lesz többek között politikai és emlékezetkultúráról, vallási turizmusról,  jellegzetes izraeli tárgyakról és szakácskönyvekről, valamint a dalirodalomról és a színházi életről is. Az előadók az intézet oktatói és meghívottak, az első előadást Turán Tamás, az Assziriológiai és Hebraisztikai Tanszék egyetemi adjunktusa tartja Hétköznapi kultúra: jellegzetes izraeli tárgyak és helyzetek címmel.

Tárgyak, szokások, viselkedési normák - mit lát helyi jellegzetességnek, "hungarikumnak" egy Magyarországon tanuló külföldi diák? Akik Izraelben nem jártak, azok közül is sokan hallottak az ottani életre jellemző biztonsági procedúrákról, talán a kibbucokról, egyről-másról. De mit lát Izraelben furcsának vagy karakterisztikusnak az, aki hosszabb időt tölt ott? Az előadás egyfajta képeslap-gyűjtemény vagy leporelló ilyen helyi sajátosságokról magyar szemmel, tárgyakhoz kapcsolódva: a természetjárás, a piacok és a tömegközlekedés kultúrájáról és sok minden egyébről.

Turán Tamás az ELTE BTK Assziriológiai és Hebraisztikai Tanszékének adjunktusa. Oktatási és kutatási területei a rabbinikus irodalom és a magyar zsidóság 19-20. századi vallás-, tudomány- és eszmetörténete.

A kurzus közismereti kurzusként is elvégezhető. Részletek itt olvashatóak.