Izgalmasan kezdődött az ősz a Szláv és Balti Filológiai Intézetben

2019.10.01.
Izgalmasan kezdődött az ősz a Szláv és Balti Filológiai Intézetben
A szlovén-magyar nagyszótár bemutatása mellett Székesfehérváron népszerűsítették a tudományt a Szláv és Balti Filológiai Intézet munkatársai.

A királyok városának szláv emlékei

A Szláv Filológiai Tanszéke szeptember 19-én tartotta negyedik, A tudomány mindenkié című kihelyezett tudománynépszerűsítő konferenciáját Székesfehérváron.

A Magyar királyok városának emlékezete a szláv irodalmakban, nyelvekben és kultúrákban címmel, Székesfehérváron rendezett konferenciát Spányi Antal megyés püspök nyitotta meg, beszédet mondott Jakubek Tiborné, a Székesfehérvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Dr. Lukács István egyetemi tanár, az ELTE BTK Szláv Filológiai Tanszék vezetője. A konferencia megrendezését többek között a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Megjelent a magyar-szlovén digitális nagyszótár

A Szláv és Balti Filológiai Intézet és az Akadémiai Kiadó együttműködésében megjelent szótárat szeptember 24-én mutatták be karunkon.

Az ELTE BTK Kari Tanácstermében népes érdeklődő közönség, egyetemi és kari vezetők, valamint a hazai szlovén nemzetiség önkormányzati és parlamenti képviselői jelenlétében került sor a magyar-szlovén digitális nagyszótár szakmai bemutatójára, amelyet a Szláv és Balti Filológiai Intézet szlovén szakjának oktatói, doktoranduszai és egykori hallgatói készítettek el.  Az EMMI anyagi támogatásával, az ELTE BTK és az Akadémiai Kiadó szakmai együttműködésével létrehozott közel 75 000 szócikket tartalmazó szótár ünnepi bemutatóján jelen volt az ELTE rektora, Borhy László akadémikus is.

Az EMMI nevében  Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár elégedettségének adott hangot, hogy a magyar-szlovén kormányközi megállapodást ezzel a magyar fél határidőre teljesítette, és a szótárral fontos segédeszközt kapnak a két nyelvet tanulni akarók. A BTK nevében Gintli Tibor általános dékánhelyettes a kultúrák közötti közvetítés jelentőségét hangsúlyozta, külön is kiemelve a kis szakok szerepét ebben.

Az Akadémiai Kiadó vezérigazgatója, Réffy Balázs beszédében kiemelte:

külön öröm volt, hogy főleg a nagy nyelvek területén gazdag szótári portfóliójuk most egy szomszédos kis nyelvvel is gazdagodott.  

A Szlovén Köztársaság nagykövete, Robert Kokalj mindenekelőtt gratulált a jelentős szakmai teljesítményhez, s részletesen is beszélt arról, hogy a vállalásuknak megfelelően a szlovén félnél már javában folynak a szlovén-magyar nagyszótári munkálatok.

Az ünnepi hozzászólások után Lukácsné Bajzek Mária docens asszony, a szótár főszerkesztője előadásában kitért a magyar-szlovén szótár előzményeire, majd bemutatta az új nagyszótár szócikkszerkezetét, külön is felsorolva azokat a szakmai nehézségeket és dilemmákat, amelyekkel folyamatosan szembesülni kellett. Gál Zoltán termékfejlesztési vezető, aki a kiadó részéről felelt a teljes projektért, bemutatta a szótár elérhetőségét és alkalmazhatóságának számos lehetőségét. A projekt felelőse, Lukács István egyetemi tanár megköszönte az EMMI anyagi támogatását, továbbá büszkeségének adott hangot, hogy a BTK-n 2006-ban létrejött szlovén szak szakmai közössége ilyen jelentős teljesítményre volt képes.