Ismét Balázs Géza a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának elnöke

2020.07.03.
Ismét Balázs Géza a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának elnöke
A korábban Anyanyelvi Konferencia néven ismert egyesület célja az anyaországon kívül élő magyarság anyanyelvi és kulturális önazonosságának megtartása, művelése és fejlesztése.

A június 30-án tartott tisztújító közgyűlés keretében a tagok egyhangúlag megszavazták, hogy az elnöki pozíciót továbbra is Balázs Géza nyelvészprofesszor, az ELTE BTK Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet oktatója töltse be. A szervezet alelnökévé Cservenka Judit újságíró-szerkesztőt és Moritz László újságírót választották, a főtitkári feladatokat Blankó Miklós, a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda irodavezetője, az ELTE Online főszerkesztője látja majd el.

Pomogáts Béla Széchényi- díjas irodalomtörténész köszöntője után a jelenlévők a Kultszó Egyesület és Havas JuditA Kárpát-medence színei című, a Trainoni békediktátum 100. évfordulójára emlékező műsorait tekinthették meg, majd bemutatták Cseke Péter Őrtüzeink parazsa címet viselő tanulmánykötetét, valamint a Nyelvünk és Kultúránk 2019. évi nyomtatott számát is.  

Magyar nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága (korábban Anyanyelvi Konferencia) független egyesület, amely a világ bármely részében – különösen a kisebbségekben – élő magyarság magyar anyanyelvének, kultúrájának, így anyanyelvi és kulturális önazonosságának megtartását, művelését, fejlesztését szolgálja. Az szervezet idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját, a jubileumi ünnepséget a járványhelyzet miatt őszre halasztották.

Forrás: Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága