Ismeretlen Trianon

2020.05.14.
Ismeretlen Trianon
Ismeretlen Trianon - Az összeomlás és a békeszerződés történetei 1918-1921 címmel jelent meg Ablonczy Balázs új kötete.

Az ELTE Művelődéstörténeti Tanszék docense a békeszerződés 100. évfordulóján kiadott művében részletes áttekintést ad a korabeli viszonyokról és a diktátum társadalomra gyakorolt következményeiről. A kötet a Jaffa Kiadó gondozásában jelent meg, a könyvbemutatót a járványügyi helyzetre való tekintettel online tartják meg.

Ablonczy Balázs új, összefoglaló kötete rendhagyó módon nem politika- és diplomáciatörténeti sémákat követ, hanem az eseményeket új megvilágításba helyezve elsősorban a társadalom egyes csoportjainak tapasztalataira fókuszál. Azt igyekszik bemutatni, hogy milyen volt valójában a békeszerződés: miként élték meg a történeti Magyarország lakói a háborús összeomlás, a forradalmak, az ellenforradalom és Trianon időszakát, és milyen összefüggések tárhatók fel a nagypolitikai döntések és dilemmák, illetve a magyar társadalom mindennapi tapasztalatai között. (Forrás: Jaffa Kiadó)

Ablonczy Balázs történész, az ELTE BTK Művelődéstörténeti Tanszék habilitált egyetemi docense, az MTA BTK Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, az MTA "Lendület"-pályázatán támogatott Trianon 100 kutatócsoport vezetője. Kutatási területe a két világháború közötti Magyarország története.

Borítókép: Magyar Idők