Innovatív konferencia a kis nyelvekről

Az ELTE BTK Néderlandisztika és Skandinavisztika Tanszéke, valamint a KU Leuveni  Centre for Reception Studies (CERES) kutatóközpontja nemzetközi konferenciát szervezett Small is Great. Cultural Transfer through Translating the Literatures of Smaller European Nations (A kicsi – nagyszerű. A kulturális transzfer és a műfordítás kapcsolata a kis európai nemzetek kultúrájában és irodalmában) címmel 2016. március 10., 11. és 12-én.

A konferenciát prof. Borhy László akadémikus, az ELTE BTK dékánja nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta a téma fontosságát és aktualitását, és azt a tényt, hogy az európai kultúrát az úgynevezett nagy vagy jól ismert nyelvek kultúrái mellett a kevésbé ismert nyelvek kultúráinak színes és változatos szövedéke alkotja, s ezt a szövedéket becsben kell tartanunk, ha nem akarjuk, hogy szakadások keletkezzenek benne.

A keynote előadók között olyan neves professzorok szerepeltek, mint Gillis Dorleijn (University of Groningen), Andreas Hedberg (University of Uppsala), Ton van Kalmthout (Huygens ING, The Hague), Reine Meylaerts (KU Leuven), Szegedy-Maszák Mihály (ELTE Budapest) és Jahn Holljen Thon (University of Agder).

A konferencián ötvennél is több kutató és oktató vett részt tizenhat országból, Törökországtól Finnországon át Izlandig és Angliáig. Az előadások témái az irodalmi és kulturális intézményrendszerektől kezdve, a nagy transznacionális hálózatokon, a határok és határátlépések dinamikáján valamint a műfordítók és a műfordítás funkcionális megközelítésén keresztül az egyes kultúraközvetítők komplex tevékenységének vizsgálatáig, a kulturális transzferrel kapcsolatos elméletek újragondolásáig széles spektrumot fogtak át. A konferencia részletes programja és egyéb információk a konferencia holnapján olvashatók.

A konferencia szervezésében komoly szerepet vállaltak a néderlandisztika és skandinavisztika szakos hallgatók is, akik a regisztráció, a büfé és a vendégek fogadása körüli tevékenységek mellett az előadásokat is meghallgatták. A szervezők ezúton is köszönetüket fejezik ki áldozatos munkájukért.

A rendkívül innovatív tematikájú konferencia nagy sikerrel zárult, s a javarészt fiatal részt vevők elégedettségüknek adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy az egyébként  többnyire izoláltnak tekintett kutatásaik ezen a fórumon meghallgatásra és visszhangra találtak. A konferencia azt is bebizonyította, hogy az ELTE BTK oktatási politikája, mely a kis nyelveket és kultúrákat oktató tanszékeknek különleges jelentőséget tulajdonít, bőven megtérül, mert az ilyen és ehhez hasonló konferenciák  egyetemünk nemzetközi hírnevének növeléséhez nagyban hozzájárulnak.

A konferenciát szervezték: Gera Judit (ELTE Néderlandisztika Tanszék), Mádl Péter (ELTE), Réthelyi Orsolya (ELTE Néderlandisztika Tanszék), Domsa Zsófia (ELTE Skandináv Nyelvek és Irodalmak Tanszéke), valamint Elke Brems (Centre for Reception Studies - KU Leuven).

 

A konferenciát az alábbi szervezetek támogatták:

  • Dánia, Norvégia, Svédország és Hollandia magyarországi Nagykövetségei;
  • a KU Leuven Centre of Reception Studies kutatóközpontja;
  • a Nederlandse Taalunie (Holland Nyelvunió);
  • a Norwegian Centre for International Cooperation in Education;
  • a Swedish Institute;
  • az OTKA 111786-os számú Kis irodalmak találkozása c. projektje,
  • valamint a Pro Nederlandistica Alapítvány.

Beszámoló

2016.03.18.