Indiai hangulat a BTK falai között

2019.11.18.
Indiai hangulat a BTK falai között
Nagy érdeklődés mellett zajlott le az  Indológia Tanszék által gondozott India Könyvtár című könyvsorozat három új kötetének bemutatója 2019. november 13-án 18 órától a Kari Tanácstermében. A sorozat célja kezdettől fogva az, hogy különféle indiai nyelveken írt irodalmi művek lefordításával és egyéb magyar nyelvű indiai tárgyú publikációk megjelentetésével minél közelebb hozza India kultúráját a szélesebb magyar olvasóközönséghez.

Manu törvénykönyvét szanszkrit, Bhísam Száhní Sötétség című regényét hindi nyelvről fordította le Borbély Judit Bernadett indológus, aki műfordítói tevékenységéért 2014-ben az Ókortudományi Társaság Kerényi Grácia-díjában részesült. A hindi nyelvet tanulók pedig egy rendkívül praktikus és hasznos Magyar-hindi szókincstárat (Ek sārgarbhit hindī śabdāvalī) vehetnek kezükbe Sági Péter indológus, az Indológia Tanszék tanársegédje jóvoltából. Mindhárom kötetet – a sorozat három korábban megjelent tagjához hasonlóan – a L’Harmattan Könyvkiadó adta ki az Indian Council for Cultural Relations és az Indiai Nagykövetség támogatásával.

Az alkalmat megelőző kulturális program keretében 15 órától filmvetítésre, illetve ezzel párhuzamosan henna-festésre került sor, az érdeklődők pedig kézbe vehették az Indiai Nagykövetség kiadványait, valamint az Indológia Tanszék oktatóinak és munkatársainak az elmúlt években megjelent publikációit is. A három újonnan megjelent kötetet a résztvevők jelentős kedvezménnyel tudták megvásárolni.

Az esti könyvbemutató indiai szokás szerint a mécsesek meggyújtásával kezdődött. Ezt követően Hamar Imre, az ELTE nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese, Őexc. Kumar Tuhin, az Indiai Köztársaság nagykövete, majd Sonkoly Gábor, a BTK dékánja köszöntötte az egybegyűlteket.

Az újonnan megjelent kötetekről szóló pódiumbeszélgetést Négyesi Mária indológus, az Indológia Tanszék ny. docense és korábbi vezetője moderálta, résztvevői Ruzsa Ferenc indológus, a Buddhológia és Tibetisztika Tanszék vezetője, egyetemi tanár, Dezső Csaba indológus, az Indológia Tanszék adjunktusa, Sági Péter indológus, az Indológia Tanszék tanársegédje, Greskovits Endre műfordító, valamint Zentai György indológus, az India Könyvtár sorozatszerkesztője voltak.

A beszélgetés után tradicionális indiai zenét és táncot láthatott-hallhatott a közönség. Sonali Roy kathak-táncosnő nagy sikerű bemutatóját Chirayu Bhole tablá-művész kísérte. Az eseményt rövid fogadás zárta, amelyen indiai ételeket és indiai teát fogyaszthattak a résztvevők.

Az ünnepi alkalom egyrészt lezárása is volt egy hosszú folyamatnak, a könyvek megjelentetésének, ugyanakkor – ahogy ezt köszöntőjükben mind Kumar Tuhin nagykövet, mind az egyetem vezetői hangsúlyozták – kezdete is egy még szorosabb együttműködésnek az ELTE és India magyarországi képviselete között. A tervek között szerepel többek között egy tavaszi nagyobb szabású „India Nap” megrendezése, amelyen közös szervezésben kulturális, tudományos és ismeretterjesztő programokkal várja majd a Bölcsészettudományi Kar és az Indológia Tanszék az Indiát és az indiai kultúrát megismerni vágyó egyetemi hallgatókat, oktatókat és minden érdeklődőt.

India Nap 2019

India Nap 2019

0

/

0

0

/

0