III. Tengelyi László Emlékelőadás

III. Tengelyi László Emlékelőadás
10/18

2018. október 18. 17:30

ELTE BTK Főépület (1088 Budapest, Múzeum krt. 6–8., fszt. 11.)

10/18

2018. október 18. 17:30 -

ELTE BTK Főépület (1088 Budapest, Múzeum krt. 6–8., fszt. 11.)


Az ELTE BTK Filozófiai Kollégiuma által szervezett III. Tengelyi László Emlékelőadáson Kwok-ying Lau, a Chinese University of Hong Kong professzorának prezentációját hallgathatják meg az érdeklődők.

From Flesh to Cultural Flesh: Toward a Phenomenology of Intercultural Understanding című előadás az interkulturális megértés kérdését tárgyalja filozófiai szempontból. A professzor a fenomenológia módszerét és annak is elsősorban a Maurice Merleau-Ponty által kidolgozott változatát használja fel egy olyan kultúrafogalom kidolgozása érdekében, amely a kulturális jelenségeket a közvetítés, az átjárhatóság és a kölcsönös megértés elemeiként mutatja fel. Ebben az értelemben az előadás célja az is, hogy közvetítsen a kínai és a nyugati gondolkodás között egy nem Európa-központú filozófiai elemzés segítségével.

Kwok-ying Lau a kelet-ázsiai filozófia egyik kimagasló képviselője, a hongkongi Chinese University filozófia professzora, az Edwin Cheng Foundation Asian Centre for Phenomenology igazgatója. Fontosabb munkái: Identity and Alterity: Phenomenology and Cultural Traditions (ed. 2010); Border-Crossing: Phenomenology, Interculturality and Interdisciplinarity (ed. 2014); Phenomenology and Intercultuiral Understanding. Toward a New Cultural Flesh (2016).